Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Macron – Trump: Zauzimamo isti stav u vezi s borbom protiv terorizma

macron – trump

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Donald Trump sastali su se danas u Parizu, javlja Anadolu Agency (AA).

Macron je na konferenciji za medije kazao da dijeli mišljenje s predsjednikom Trumpom u vezi s pitanjem borbe protiv terorizma, situacije u Siriji, Libiji i regiji Sahel u Africi, dok još uvijek postoje razmimoilaženja u stavovima u vezi s pitanjem globalnog zagrijavanja.

“Dijelimo odlučnost u vezi s mnogim pitanjima. Ipak, postoje razmimoilaženja u stavovima u vezi s vrlo malim brojem pitanja, uključujući i pitanje globalnog zagrijavanja”, rekao je Macron.

Posebno je naglasio da Francuska sa SAD-om čvrsto dijeli stav u vezi s borbom protiv terorizma u svijetu.

Trump je u obraćanju novinarima uputio riječi hvale za francuskog predsjednika.

“Gospodine Macron, vi ste odličan predsjednik, veliki ste lider”, kazao je Trump, posebno pohvalivši njegov stav prema liberalnoj ekonomiji.

Izrazio je poštovanje prema inicijativi francuskog lidera kako bi bile uklonjene birokratske prepreke za dodatni razvoj trgovine i ekonomije.

Dodao je da i njegova zemlja zagovara isti model ekonomskog upravljanja.

“Francuska i SAD su saveznici od davnina. Naše dvije zemlje su od iskona međusobno povezane vrijednostima slobode. Veze između dviju zemalja su neuništvo jake. Naši odnosi su zaista odlični”, kazao je Trump.

Trump je jutros sletio u glavni grad Francuske gdje će boraviti danas i sutra. Predsjednik SAD-a će prisustvovati obilježavanju Dana Bastilje i sjećanju na 100. godišnjicu ulaska američke vojske u Prvi svjetski rat.