Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Macron u UN-u: Zaustaviti etničko čišćenje nad Rohingyama

macron-un

Predsjednik Francuske, Emmanuel Macron je u obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku istakao da je potrebno zaustaviti etničko čišćenje koje se provodi nad Rohingyama u Mijanmaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Macron je u svome prvom obraćanju pred Generalnom skupštinom UN-a skrenuo pažnju na posljednja dešavanja u Mijanmaru.

Podsjetio je da je od početka krize u toj azijskoj zemlji u susjedni Bangladeš izbjeglo oko 400 hiljada Rohingya muslimana.

“Mora se zaustaviti etničko čišćenje Rohingya”, istakao je francuski lider, dodajući da će njegova zemlja pokrenuti potrebne inicijative u vezi s ovim pitanjem.

Napomenuo je i da bi zaštita izbjeglica treba biti moralna odgovornost svih zemalja.

Dodao je kako je muđunarodnoj zajednici više nego ikada potrebno multilatreralno djelovanje u cilju rješavanja nagomilanih problema.

“Trebamo multilateralizam više nego ikada i to je ono što nam omogućava izgradnju mira”, rekao je Macron, dotakavši se i krize međunarodne zajednice sa Sjevernom Korejom.

“Francuska odbija svaki oblik eskalacije i neće zatvariti vrata za dijalog”, kazao je Macron.

Na kraju je poručio da će se Francuska uvijek zalagati za one čiji glas se ne čuje dovoljno daleko.

“Dužnost Francuske je da govori i u ime onih čiji glas se ne čuje”, istakao je predsjednik Francuske.

S druge strane, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres je u obraćanju na zasjedanju Generalne skupštine UN-a upozorio da je, kako je rekao, svijet u nevolji i suočava se s “ozbiljnim izazovima”.