Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađari dovršavaju ogradu uz granicu sa Hrvatskom

hungary-border-full-size-getty-55f7f3dd1b7f7

Iako se pojavila informacija da je Mađarska potpuno završila izgradnju ograde duž granice s Hrvatskom, u blizini Graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo – Beredent reporteri Anadolu Agency (AA) uočili su da se s mađarske strane i dalje radi na dovršavanju ograde od metalnih šipki i žice, koja ima za cilj da spriječi ilegalni ulazak migranata.

Ograda, koju podiže mađarska vojska, ide uz granicu Hrvatske, a dugačka je oko 41 kilometar.

Kada je u pitanju situacija na samom graničnom prelazu i dalje se ne dešava ništa konkretno. Još uvijek se čekaju najavljeni autobusi s migrantima koji su u Hrvatsku ušli na Graničnom prelazu Tovarnik, koji dijeli Evropsku uniju od Srbije.

Na tom području se, prema informacijama MUP-a Hrvatske, nalazi oko 4.000 izbjeglica koje bi tokom dana vozovima trebale biti prevezene u Botovo, odakle će pješke ući u Mađarsku, te autobusima do GP Baranjsko Petrovo Selo, gdje će ih preuzeti mađarske vlasti.

U Hrvatsku je prema zvaničnim podacima MUP-a do sada ušlo preko 25.000 izbjeglica. No, u ovoj zemlji se nadaju da se bliži kraj izbjegličke krize, jer je ponovo otvoren granični prijelaz Horgoš između Srbije i Mađarske. Nakon toga su migranti svoj put ka Zapadnoj Evropi preusmjerili na Hrvatsku, konkretno na GP Tovarnik.