Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarska poslala policiju na makedonsko-grčku granicu

image

Mađarska je u ponedjeljak poslala 31 policajca na makedonsko-grčku granicu, gdje će do 4. februara pomoći makedonskim kolegama na sprečavanju priliva novih izbjeglica sa istoka.

Šef za odnose sa javnošću pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije Natalija Spirova-Kordić potvrdila je da će na graničnom prelazu Tabanovce mađarski policajci patrolirati zajedno s makedonskim kolegama.

“Sutra u 10 sati na graničnom prijelazu s Grčkom biće održan brifing gdje će se mađarski policajci upoznati s trenutnim situacijom na terenu i aktivnostima koje će poduzeti sa svojim makedonskim kolegama”, izjavila je Spirova-Kordić.

Posao mađarskih policajaca biće da regulišu tok pristizanja izbjeglica koji preko Makedonije žele ući u unutrašnjost Evrope, sapćila je danas državna policija Mađarske.

Skoro 400.000 izbjeglica ušlo je tokom 2015. godine u Mađarsku, od kojih je većina nastavila za Njemačku i druge zapadne države. Priliv je praktično prestao nakon što su mađarske vlasti odlučile podići bodljikavu žicu na svojim granicama sa Srbijom i Hrvatskom u oktobru prošle godine.

Isto je uradila i Makedonija, koja je krajem novembra postavila metalnu ogradu na južnoj granici sa Grčkom na djelu gdje izbeglice u najvećem broju prolaze na putu za zapadnu Evropu.