Globus

Mađarska preusmjerava izbjeglice prema Austriji

18/09/2015

Hrvatska je počela izbjeglice organizirano prevoziti do mađarske granice, nakon čega ih Mađarska preusmjerava prema Austriji.

Prema izvještajima hrvatskih medija, i dalje autobusima organizovano prebacuju izbjeglice koje su u Belom Manastiru i Tovarniku na hrvatsko-mađarsku granicu kod prelaza Baranjsko Petrovo Selo.

Kako piše Dnevnik.hr, na granicu sa Mađarskom stiglo je oko 30 autobusa. Tamo će oni biti premješteni u mađarske autobuse, odakle će biti prevezeni u prihvatilišta.

izbjeglice-hrv123

Prvu grupu izbjeglica, njih od 1.300, mađarska policija pustila je u zemlju pošto su kratko bili na ničijoj zemlji. Ukrcavaju ih u autobuse i voze ih prema Austriji, jer izbjeglice i žele da dođu do zapadnih zemalja EU.

Prema graničnom prelazu s Mađarskom, oko 16.30 iz Belog Manastira krenuo je i voz sa oko hiljadu izbeglica. U tom gradu je, navodi Večernji list na portalu, ostalo još nekoliko stotina izbjeglica, a jutros ih je bilo više hiljada.

Izbjeglice koje se nalaze u Zagrebu na sve načine pokušavaju da dođu do dvadesetak kilometara udaljene granice sa Slovenijom, iz koje žele da nastave dalje prema zapadu.

izbjeglice-madjarska

Uglavnom na granicu sa Slovenijom dolaze taksijima, pješke, a neki i stopiraju. Većina pokušava da uđe u Sloveniju mimo graničnih prelaza.

Besplatni prevoz za izbjeglice iz Tovarnika i Belog Manastira organizovan je pošto je hrvatski premijer Zoran Milanović saopštio da Hrvatska “prelazi na plan B” i da više neće popisivati ni zaustavljati izbeglice.

On je na vanrednoj konferenciji najavio da će izbjeglice koje ulaze u Hrvatsku uputiti do granice s Mađarskom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.