Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Tehnički" razlozi

Mađari otkazali sastanak s njemačkom ministricom, Njemačka iznenađena

Foto: Harun Muminović/FENA/ Arhiva

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je iznenađeno otkazivanjem te da je potrebna “ozbiljna i iskrena” rasprava nakon sastanka Orbana i Putina

Mađarska je otkazala sastanak s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock zakazan za ponedjeljak u Budimpešti iz tehničkih, a ne političkih razloga, saopćilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Zbog nepredviđene promjene u ministrovom kalendaru, ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da se posjeta održi kasnije, nadamo se u bliskoj budućnosti”, saopćilo je ministarstvo.

“Razlog je isključivo tehnički, a ne politički”, tvrde.

Njemačka iznenađena otkazivanjem

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u petak da je iznenađeno otkazivanjem te da je potrebna “ozbiljna i iskrena” rasprava nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak.

Sastanak u Moskvi bio je prvi sastanak čelnika EU s Putinom u Moskvi od aprila2022., dva mjeseca nakon što je Moskva pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu.

Sastanak je razljutio neke čelnike Evropske unije koji su upozorili na popuštanje Moskvi i rekli da Orban ne govori u ime EU.