Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema zabrana

Mađari otvorili granicu prema Srbiji, neće biti ni karantina

granica (1)

Kako je naveo Siarto, Srbija je prva zemlja van Evropske unije prema kojoj je Mađarska otvorila granice, odnosno, ublažila mjere tokom epidemije korona virusa, jer su se obje zemlje uspješno izborile sa epidemijom

Mađarska je otvorila granice za državljane Srbije, saopštio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Siarto.

Građani Srbije od 25. maja mogu da ulaze u Mađarsku na svih devet graničnih prelaza bez testa na Covid- 19 i bez karantina u susjednoj zemlji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine na graničnom prelazu Rezske (Horgoš).

“Danas ćemo omogućiti državljanima Srbije i Mađarske da mogu slobodno da prelaze granicu između dvije zemlje”, rekao je Siarto na konferenciji za medije nakon sastanka na graničnom prelazu Rezske sa ministarkom Srbije za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Kako je naveo Siarto, Srbija je prva zemlja van Evropske unije prema kojoj je Mađarska otvorila granice, odnosno, ublažila mjere tokom epidemije korona virusa, jer su se obje zemlje uspješno izborile sa epidemijom.

Siarto je rekao da se Vlada Mađarske odlučila na taj korak nakon što je Vlada Srbije 23. maja donijela odluku da mađarski i drugi strani državljani mogu da uđu u Srbiju bez testa i karantina.

“To će doprinijeti da naši ekonomski odnosi dobiju novi uzlet”, dodao je Sijarto.

Ministarka Joksimović je istakla da je ovo važan događaj za građane sa obje strane granice.

Sastanku na mađarsko-srpskoj granici prisustvovao je i predsjednik Skupštine Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine Ištvan Pastor, kome su ministri zahvalili na konstruktivnom posredovanju.