Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

baerbock bijesna

Mađarska blokira EU paket pomoći Ukrajini, stigla je žestoka reakcija Njemačke

orban putin

Mađarski ministar financija Mihaly Varga je u utorak pokušao opravdati mađarsko protivljenje pomoći

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock bijesna je na Mađarsku jer je blokirala paket pomoći od 18 milijardi eura za Ukrajinu. Upozorila je Budimpeštu da “ne igraju poker” s nužnim fondovima kako bi riješili svoje nesuglasice s Bruxellesom, prenosi Politico.

S Baerbock se slažu i mnogi diplomati iz Unije koji su premijera Viktora Orbana optužili za ucjenu.

Paket pomoći od 18 milijardi eura, koji je Europska komisija predstavila u srijedu, trebao bi pomoći ukrajinskoj privredi i javnim službama da kroz idućih godinu dana obnove ključnu infrastrukturu koju su Rusi uništili u ratu.

Na sastanku EU ambasadora, također održanom u srijedu, Mađarska je rekla da ne može podržati paket pomoći. Ovaj potez Mađarske zabrinjavajući je jer pomoć u Ukrajinu ne može otići bez pristanka svih 27 zemalja članica Unije. Odluka Mađarske razljutila je zvaničnike u Bruxellesu, Berlinu i drugim glavnim gradovima Europske unije. Neki zvaničnici su rekli da Mađarska ovim potezom želi ucijeniti EU kako bi osigurala da će idući mjesec dobiti 13 milijardi eura iz EU fondova, koji bi iduće sedmice mogli biti blokirani zbog sve većih problema s ugrozom demokracije.

“Finansijska i humanitarna pomoć Ukrajini nije uobičajeno europsko pitanje oko kojeg se može igrati poker i unedogled pregovarati oko resursa”, rekla je njemačka ministrica. “Trudimo se da finansijska potpora iz Europe spasi živote”, rekla je Baerbock na konferenciji za medije u Berlinu.

“Svjedoci smo toga da je barem 30 posto, ako ne i 40 posto civilne infrastrukture u Ukrajini uništeno”, rekla je i dodala da paket pomoći mora biti odobren brzo jer je “zima iza ugla”. Glasnogovornik mađarskog predstavništva u EU nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Mađarski ministar financija Mihaly Varga je u utorak pokušao opravdati mađarsko protivljenje pomoći: “Mađarska je spremna pomoći Ukrajini, ali ne želimo pridodati nikakvom novom zaduživanju u koje će EU morati ući.”

Mađarska je suočena sa sve većim finansijskim pritiscima jer joj EU prijeti ukidanjem 7.5 milijardi eura iz europskih fondova. EU to omogućuju mehanizmi koji povezuju isplatu novca iz fondova sa standardima vladavine prava. Ugroženo je i 5.8 milijardi eura iz fondova za oporavak od koronavirusa. Bruxelles će fondove otključati ako Mađarska provede antikorupcijske mjere i reformu sudstva.