parlament glasao

Mađarska odobrila ulazak Finske u NATO, čeka se Turska

NATO – Kay Nietfeld DPA – PIXSELL

Prijedlog zakona o pristupanju Finske NATO-u usvojen je sa 182 glasa za i šest glasova protiv, nakon što je Fidesz prošle sedmice saopćio da će podržati prijedlog

Mađarski parlament odobrio je u ponedjeljak nacrt zakona kojim se Finskoj dozvoljava ulazak u NATO nakon što njenu aplikaciju ratificira svih 30 članica alijanse, čime je okončano višemjesečno otezanje vladajuće stranke Fidesz po tom pitanju.

Finska i Švedska zatražile su pridruživanje transatlantskom vojnom savezu prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Taj proces zaustavile su, međutim, Turska i Mađarska.

Iako je ponuda Finske sada odobrena, švedski zakon još uvijek je predmet sporenja u mađarskom parlamentu.

Prijedlog zakona o pristupanju Finske NATO-u usvojen je sa 182 glasa za i šest glasova protiv, nakon što je Fidesz prošle sedmice saopćio da će podržati prijedlog.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je prošle sedmice da će turski parlament također početi ratifikovati pristupanje Finske. Također je, međutim, odustao od odobravanja ponude Švedske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je pozvao Tursku i Mađarsku da ratifikuju obje aplikacije.

Glasanje o kandidaturi Švedske još nije zakazano u Budimpešti.

Glavni politički pomoćnik premijera Viktora Orbana naveo je na Tviteru u nedjelju da vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u i da je “sada na parlamentu da donese odluku”.

– Neki poslanici su zabrinuti zbog toga što zvaničnici švedske vlade imaju naviku da stalno dovode u pitanje stanje mađarske demokratije, vrijeđajući tako naše birače, poslanike i državu u cjelini – navodi u tweetu Balasz Orban, koji nije u srodstvu s premijerom, prenosi Reuters.