Evropska komisija

Mađarska ostaje bez milijardi eura od EU zbog demokratskog nazadovanja?

BELGIUM-BRUSSELS-EU-SPECIAL EUROPEAN COUNCIL MEETING
(220531) -- BRUSSELS, May 31, 2022 (Xinhua) -- Hungary's Prime Minister Viktor Orban attends a speacial meeting of the European Council at the European Union headquarters in Brussels, Belgium, May 30, 2022. (Xinhua/Zheng Huansong)

Novac bi dolazio iz “kohezionih fondova” dodijeljenih Mađarskoj. Ova sredstva izdvojena su iz budžeta bloka kako bi zemljama omogućila da svoje ekonomije i infrastrukturu dovedu do standarda EU-a

Evropska komisija (EK), koja predstavlja izvršnu vlast Evropske unije, preporučila je u nedjelju obustavljanje isplate oko 7,5 milijardi eura namijenjenih za finansiranje Mađarske usljed zabrinutosti zbog demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja novcem EU.

Evropski komesar za budžet Johannes Hahn rekao je da uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za otklanjanje nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju sredstava u iznosu od 7,5 milijardi eura.

Novac bi dolazio iz “kohezionih fondova” dodijeljenih Mađarskoj. Ova sredstva izdvojena su iz budžeta bloka kako bi zemljama omogućila da svoje ekonomije i infrastrukturu dovedu do standarda EU-a.

Hahn je rekao da Mađarska ima rok do 19. novembra da riješi zabrinutost bloka. Bilo koju akciju obustavljanja fondova mora odobriti 27 država članica EU, a za to je potrebna “kvalifikovana većina”, odnosno predstavnici barem 55 posto zemalja EU i 65 posto stanovništva EU.

Evropska komisija već skoro deceniju optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana za rušenje demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. Orban, koji je na toj funkciji od 2010. godine, negira optužbe.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen rekla je u svom godišnjem govoru o politici u Evropskom parlamentu 14. septembra da će suspendovati finansiranje za članice koje ugrožavaju demokratiju, posebno ističući korupciju.

Mađarski mediji izvještavaju da bi Orbanova vlada trebala objaviti novi zakon već u ponedjeljak. Poslanici EU-a izrazili su zabrinutost prošle sedmice da bi ovo mogao biti samo trik da se dobije na vremenu.

Rekli su da je Vlada u Budimpešti, koju Orban opisuje kao “neliberalnu demokratiju”, postala “hibridni režim izborne autokratije”.