Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paket pao u vodu

Mađarska uložila veto na pomoć EU Ukrajini u vrijednosti 18 milijardi eura

viktor-orban-ss

Mađarska je saopćila da neće sudjelovati u zajedničkom zaduživanju EU za Ukrajinu, iako je Budimpešta navela da će pružiti bilateralnu pomoć

Mađarska je u utorak uložila veto na kredit Europske unije Ukrajini u vrijednosti od 18 milijardi eura, dok se spor s blokom oko podrivanja demokratije nastavlja, i ministri finansija EU odgađaju odluku da li će odmrznuti milijarde eura pomoći namijenjene Budimpešti.

Na sastanku ministara ekonomije i finansija EU u Bruxellesu, mađarski ministar Mihaly Varga potvrdio je protivljenje svoje vlade pomaganju Ukrajini s kreditom.

Mađarska je saopćila da neće sudjelovati u zajedničkom zaduživanju EU za Ukrajinu, iako je Budimpešta navela da će pružiti bilateralnu pomoć. Nisu, međutim, svi tako primili odluku Mađarske da blokira kredit EU.

Vargin litvanski kolega izjavio je Reutersu uoči razgovora da je “nemoralno” za Mađarsku obustaviti pomoć EU Ukrajini kako bi izvukla odobrenje od drugih država članica za predaju milijardi eura iz njihovog zajedničkog budžeta Budimpešti.

U utorak je predsjedavajući ministarskog sastanka izjavio da mađarski stav neće spriječiti ostale zemlje EU.

– Nećemo se obeshrabriti. Naša ambicija ostaje da u januaru počnemo s isplatom naše pomoći Ukrajini – izjavio je češki ministar finansija Zbynek Stanjura.

– To znači da ćemo tražiti rješenje koje podržava 26 država članica (bez Mađarske) – dodao je.

U sukobu s Mađarskom, ministri su u utorak odlučili skinuti s dnevnog reda bilo kakvu odluku o 7,5 milijardi eura finansijskih sredstava EU namijenjenih Mađarskoj, sudeći po zvaničnicima EU, prenosi Reuters.