Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdio orban

Mađarska uvodi najrestriktivnije mjere do sada, kretanje će biti maksimalno ograničeno

orban

Orban je u petak za državni radio rekao da je od subote pa do 11. aprila dozvoljen izlazak samo onima koji moraju na posao, te za odlazak u kupovinu osnovnih namirnica ili lijekova, ili odvođenje djece u vrtić

Mađarski premijer Viktor Orban kazao je da će se u naredne dvije sedmice provoditi restriktivne mjere ograničenja kretanja zbog širenja novog korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Orban je u petak za državni radio rekao da je od subote pa do 11. aprila dozvoljen izlazak samo onima koji moraju na posao, te za odlazak u kupovinu osnovnih namirnica ili lijekova, ili odvođenje djece u vrtić.

Također, stariji od 65 godina moći će izaći u kupovinu u supermarkete ili apoteke samo u periodu od devet sati ujutru do podne. Građanima će biti dozvoljeno da vježbaju na otvorenom, ali uz propisanu socijalnu distancu.

U Mađarskoj je do sada potvrđeno deset smrtnih slučajeva od COVID-19, dok je ukupan broj zaraženih korona virusom 267.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 24.000 ljudi, a potvrđeno je preko 530.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 120.000 ljudi.