Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi dan septembra

Mađarska zatvara granice za strance

orban

Mađarska je danas imala 132 nova slučaja

Mađarska zatvara svoje granice za strance 1. septembra, a Mađari koji se vraćaju iz inostranstva morat će u samoizolaciju, rekao je u petak šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Mađari će moći izaći iz 14-dnevne samoizolacije samo ako budu imali dva negativna testa na covid-19, rekao je Gergely Gulyas. Izuzeci od zabrane ulaska odnose se na prolaz vojnih konvoja, humanitarnih djelatnika te na poslovna i diplomatska putovanja.

“Povećao se broj zaraza i većina ih potiče iz inostranstva”, rekao je Gulyas na konferenciji za medije. Kaže da su restrikcije potrebne zbog početka školske godine sljedeće sedmice te radi zaštite ljudi i privrede.

Mađarska je danas imala 132 nova slučaja

Mađarska je u petak izvijestila o 132 nove zaraze, što je najveći dnevni rekord od vrhunca pandemije. Zemlja ukupno bilježi 5511 zaraženih i 614 mrtvih.

Nacionalist Orban, koji je deset godina na vlasti, suočava se s najvećim izazovima u svojoj vladavini. Mađarska ekonomija palo je za 13,6 posto u drugom kvartalu ove godine.

Mađarska je počela popuštati restrikcije u maju. “Ne bismo voljeli ponovo uvesti mjere zatvaranja”, rekao je Gulyas.

Budimpešta bi u septembru trebala biti domaćin utakmice Superkupa između europskog prvaka Bayerna i osvajača Europske lige Seville.

Sve utakmice završnih faza tih takmičenja igrane su bez publike, ali je Uefa odlučila da se smije popuniti do 30 posto kapaciteta Puskas Arene u koju stane 67.215 navijača.

Razmatraju mjere za navijače

Mađarske vlasti razmatraju mjere pod kojima bi navijači mogli biti na utakmici.

Gulyas je rekao da Uefa planira dopustiti dolazak na stadion 3000 navijača Bayerna i Seville. Jedna od mogućnosti koja se razmatra je da navijači imaju dva negativna testa na covid-19 u zračnoj luci, da ih se nakon toga preveze na stadion i poslije utakmice vrati u zračnu luku.

Gulyas kaže da vlada još nije donijela odluku o mjerama te da o njima pregovara i s Uefom.