Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament odlučio

Mađarski glasala za, Švedska ulazi u NATO

viktor orban
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Orban je kritizirao mađarske saveznike u Evropskoj uniji i NATO-u zbog povećanog pritiska na njegovu vladu posljednjih mjeseci da krene naprijed u uvođenju Švedske u alijansu

Mađarski parlament izglasao je u ponedjeljak ratifikaciju kandidature Švedske za pridruživanje NATO-u, čime je okončano više od 18 mjeseci kašnjenja koje je frustriralo alijansu dok se nastoji proširiti kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.

Glasanje, koje je završeno sa 188 glasova za i šest protiv, došlo je kao kulminacija višemjesečnih prepirki mađarskih saveznika kako bi uvjerili njenu nacionalističku vladu da ukine blokadu članstva Švedske. Vlada premijera Viktora Orbana predala je protokole za odobravanje ulaska Švedske u NATO u julu 2022. godine, ali je to pitanje zastalo u parlamentu zbog protivljenja poslanika vladajuće stranke.

Za prijem novih zemalja potrebna je jednoglasna podrška svih članica NATO-a, a Mađarska je posljednja od 31 članice alijanse koja je dala svoju podršku otkako je Turska ratifikovala zahtjev prošlog mjeseca.

Današnje glasanje uklonilo je i konačnu prepreku za članstvo za Švedsku

Orban, desničarski populista koji je uspostavio bliske veze s Rusijom, kazao je da su kritike mađarske demokratije od švedskih političara pokvarile odnose između dviju zemalja i dovele do nevoljnosti među poslanicima u njegovoj stranci Fidesz.

Današnje glasanje uklonilo je, međutim, i konačnu prepreku za članstvo za Švedsku koja je, skupa sa susjednom Finskom, prvi put podnijela zahtjev za pridruživanje alijansi u maju 2022.

Obraćajući se poslanicima prije glasanja, Orban je rekao:

– Vojna saradnja Švedske i Mađarske i pristupanje Švedske NATO-u jačaju sigurnost Mađarske.

Orban kritizirao mađarske saveznike u Evropskoj uniji i NATO-u

Orban je kritizirao mađarske saveznike u Evropskoj uniji i NATO-u zbog povećanog pritiska na njegovu vladu posljednjih mjeseci da krene naprijed u uvođenju Švedske u alijansu.

– Nekoliko ljudi pokušalo je da intervenira izvana u rješavanju naših sporova (sa Švedskom), ali to nije pomoglo, nego je otežalo to pitanje. Mađarska je suverena zemlja, ne toleriše da joj drugi diktiraju, bilo da se radi o sadržaju njenih odluka ili njenom vremenu – kazao je Orban, prenosi AP.