Globus

Venecuela

Maduro najavio dolazak 300 tona pomoći iz Rusije

19/02/2019

Socijalistički predsjednik je ponovo nazvao "političkom predstavom" i "mamcem za budale" slanje američke pomoći

– Venecuelski predsjednik Nicolas Maduro najavio je dolazak 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije, ponovo istaknuvši da se protivi ulasku u zemlju američke hrane i lijekova, što traži opozicija.

– U srijedu će iz Rusije stići 300 tona humanitarne pomoći – rekao je Maduro u izjavi koju je prenijela televizija i dodao da je riječ o “veoma skupim lijekovima”, prenosi Al Jazeera Balkans.

Socijalistički predsjednik je ponovo nazvao “političkom predstavom” i “mamcem za budale” slanje američke pomoći na zahtjev opozicionog vođe Juana Guaidoa, predsjednika parlamenta kojeg je pedesetak zemalja priznalo za privremenog predsjednika.

– Ovu smo dostojanstveno platili – rekao je Maduro dodajući da roba dolazi iz Rusije, Kine, Turske i drugih zemalja te UN-a.

– Imamo tehničku pomoć svih UN-ovih agencija – rekao je.

Venecuelski predsjednik je dodao da će ovih dana objaviti informaciju o dolasku lijekova i sirovina za proizvodnju lijekova.

– Tu pomoć šalje više zemalja a dobivena je uz “posredovanje UN-a” – istaknuo je.

U Venecueli je u ponedjeljak počela sedmica koju će obilježiti velika napetost jer je Juan Guaido rekao da će američka humanitarna pomoć doći u zemlju po svaku cijenu, uprkos Madurovu odlučnom protivljenju.

Madurova socijalistička vlada smatra tu pomoć uvodom u američku vojnu intervenciju.

Zemlju je zahvatila najgora politička i ekonomska kriza u njenoj historiji koju prate hiperinflacija i nestašica osnovnih proizvoda.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.