Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Venecuele

Maduro najavio parlamentarne izbore u 2019.

maduro444

Među zemljama koje su priznale Guaida su SAD, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj…

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro potvrdio je danas u Caracasu kako će u toku 2019. godine u njegovoj zemlji biti održani parlamentarni izbori, javlja Anadolu Agency (AA).

Maduro je govorio na mitingu u Caracasu koji je ogranizovala PSUV u povodu 20. godišnjice Bolivarske revolucije koju je na današnji dan 1999. godine predvodio bivši venecuelanski predsjednik Hugo Chavez.

“U toku ove godine biće održani izbori za novi Nacionalni parlament. Organizovat ćemo slobodne i sigurne izbore kako bi narod mogao izabrati novi parlament”, rekao je Maduro.

Venecuela je potresena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat, nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost je dodatno porasla kada je Guaido 23. januara proglasio sebe za privremenog predsjednika.

Među zemljama koje su priznale Guaida su SAD, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj…

Bolivija i Meksiko i dalje priznaju Madura. Rusija, Kina, Iran, kao i Turska podržali su također podržali Madura.
Evropske sile Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Španija pozvali su Madura da raspiše vanredne izbore kako bi se ublažila kriza.