Maduro: Vojska na ulici od prvog glasa pijetla

maduro

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro objavio je da će vojska od ranog jutra biti raspoređena u zemlji, dva dana uoči najavljenih novih demonstracija opozicije.

Predsjednik je ovo najavio u nedjelju uvečer u televizijskom obraćanju, navodeći da će od prvog glasa pijetla nacionalna vojska biti na ulicama.

Državna televizija VTV pokazala kako vojnici defiluju pored ministra odbrane Vladimira Padrina u Karakasu, ali danas nisu viđene vojne patrole u glavnom gradu Venecuele.

“Počinjemo nedjelju s mnogo žustrosti, s mnogo borbenog duha u očekivanju 19. aprila”, rekao je ministar na televiziji.

U srijedu, 19. aprila, obilježava se godišnjica revolucije iz 1810. koja je dovela do nezavisnosti zemlje, a za isti dan je opozicija najavila organizaciju velikih protesta.

Ministar je rekao da nedjelja počinje s “mnogo žestine, mnogo borbenog duha u susret 19. aprilu” i dodao da će se založiti za “čast bolivarske milicije” ali da je to “poziv na mir, razumijevanje” i da “ne žele konfrontaciju”.

Opozicija je najavila da će na demonstracijama nazvanim “majka svih demonstracija”, da traži prijevremene izbore. Vlada je za isti dan pozvala da se sprovede marš marševa, što izaziva strah o mogućim novim sukobima.

Od početka aprila širom zemlje organiziran je talas demonstracija protiv “čavista” po imenu bivšeg predsjednika Huga Chaveza, na vlasti od 1999. do 2013. koje su obilležene sukobima s policijom. Pet demonstranata je poginulo, a stotine je povrijeđeno ili uhapšeno tokom demonstracija, prenosi B92.