Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"gore od Nakbe"

Mahmoud Abbas iznio uslove pod kojima bi palestinske vlasti preuzele kontrolu nad Gazom

abbas
FOTO: Screenshot
Abbas

Ono što se događa u Gazi nije se dogodilo nigdje drugdje u svijetu. Situacija je gora od Nakbe iz 1948.”, rekao je Mahmoud Abbas

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas iznio je uslove koji su neophodni kako bi palestinske vlasti preuzele kontrolu u Gazi.

Abbas je u intervjuu za egipatski kanal “On” naglasio potrebu za potpunim prekidom napada, dostavom humanitarne pomoći i sprečavanjem raseljavanja Palestinaca.

Palestinski predsjednik je kazao da će, kada se Izrael povuče iz Gaze, palestinske vlasti biti spremne preuzeti odgovornosti i kontrolu nad Gazom, Zapadnom obalom i Jeruzalemom, kao jedinstvena palestinska država.

Svijet ne prihvata odvajanje teritorija

Također, izrazio je spremnost za međunarodnu konferenciju u svakom trenutku.

“Izrael želi ostati ovdje i odvojiti dijelove palestinskih teritorija. Međutim, svijet to ne prihvata. Teoretski, SAD su također protiv toga”, kazao je Abbas.

Abbas je spomenuo da se vode razgovori koji bi imali cilj prekid vatre. Najavio je i sastanak u kojem će učestvovati UAE, Katar i druge zemlje, kako bi se raspravljalo o pitanju prekida vatre i poslijeratnom planu puta.

Situacija gora od Nakbe

“Izrael, Netanjahu i trenutna vlada planiraju se riješiti Palestinaca i palestinske administracije”, kazao je.

Spomenuo je podršku Sjedinjenih Američkih Država Izraelu.

“Amerikanci kažu da ih Izrael ne sluša. Mi im ne vjerujemo. Ono što se događa u Gazi nije se dogodilo nigdje drugdje u svijetu. Situacija je gora od Nakbe iz 1948. Potrebne su milijarde dolara za početak novog života u Gazi”, rekao je Mahmoud Abbas.

Uprkos izazovima, Abbas je izrazio nadu u bolju budućnost za Gazu, ističući da svijet treba priznati pravo palestinskog naroda na slobodu i nezavisnost.