Masakr u Beogradu

Majci dječaka ubice prijeti višegodišnja zatvorska kazna

ubice
Foto: A.M./ATA Images/PIXSELL
Nakon pucnjave u Beogradu

Radnja osnovnog oblika jest grubo zanemarivanje dužnosti zbrinjavanja i odgajanja maloljetnika

Nakon što je pokrenuta istraga protiv M.K., majke dječaka koji je u beogradskoj osnovnoj školi ubio devet učenika i zaštitara, Blic saznaje da joj prijeti zatvorska kazna od tri godine ako se dokaže da je dječaka zanemarivala i zlostavljala.

Tužilaštvo je beogradskoj policiji uputilo zahtjev za prikupljanje potrebnih podataka te im je naloženo da se sasluša osumnjičena M. K., da se obavi razgovor s pedagogom i psihologom zaposlenim u OŠ “Vladimir Ribnikar”, kao i da se poduzmu sve druge mjere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Također, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procjenu funkcionisanja porodice dječaka ubice i o tome dostavi izvještaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica od ranije nalazila u evidenciji te ustanove.

Ako bude dokazano da je majka zanemarivala svoje roditeljske dužnosti, prijeti joj kazna zatvora od tri godine.

Advokat Radomir Munižaba je za Blic objasnio o čemu ovisi kakvu će kaznu majka dobiti.

-Ako se dokaže da je majka izvršila krivično djelo zapuštanje i zlostavljanje maloljetnika koje joj se stavlja na teret, može se kazniti zatvorom do tri godine. Radnja osnovnog oblika jest grubo zanemarivanje dužnosti zbrinjavanja i odgajanja maloljetnika, a to se prije svega odnosi na omogućavanje uslova za razvoj maloljetnika kao ličnosti, rekao je advokat i dodao da majka neće krivično odgovarati ako je uspjela spriječiti devijantno ponašanje, omogućila djetetu školovanje te prihvaćanje moralnih i društvenih normi.

O tome kakva kazna čeka majku dječaka ubice znat će se nakon što Tužilaštvu budu dostavljeni izvještaji Policijske uprave za Grad Beograd i Gradskog centra za socijalni rad.

Podsjetimo, uhapšen je i otac dječaka, kojem se na teret stavlja teško djelo protiv opće sigurnosti, a maksimalna kazna s kojom bi se on mogao suočiti je 12 godina zatvora.