Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rusi kriju istinu

Majka vojnika s potonulog ruskog broda: U bolnici je bilo 200 ljudi, gdje su ostali?

moskva

U petak je u crnomorsku luku Sevastopolj dovezeno najmanje 37 tijela članova posade, rekao je neimenovani izvor ruskom mediju Meduza i dodao da je povrijeđeno još najmanje 100 njih

Na društvenim mrežama su se pojavile snimke oštećenog ruskog broda Moskva, koji je kasnije potonuo u Crnom moru. Mnogi strahuju da su tokom tog incidenta život izgubili deseci ruskih vojnika. Njihove porodice navode da vlasti u Rusiji prikrivaju ono što se dogodilo na ratnom brodu.

Moskva je u četvrtak potonula u Crnom moru, nakon što su je navodno pogodili ukrajinski projektili. Ruska vlada nije priznala nikakve gubitke ni predočila detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, tvrdeći da je brod potonuo tokom oluje, odnosno nakon što se u njemu zapalilo streljivo.

Roditelji nekoliko ruskih vojnika koji su služili na brodu kazali su jučer da su im zvaničnici rekli kako su im sinovi nestali u akciji. Jedna majka je kazala da je u bolnici na Krimu vidjela oko 200 članova posade s opeklinama, piše The Telegraph.

Snimke koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane tokom vikenda pokazuju da se posada broda vratila u svoju matičnu bazu, no čini se da nedostaje barem pola članova posade koja je brojila 500 vojnika.

Roditelji vojnika iz Moskve rekli su u ponedjeljak da se njihov sin, koji je na brodu od prošlog ljeta služio kao kuhar, vodi kao nestao. Jegor Škrebec (20) je proglašen nestalim nakon potonuća Moskve.

Njegova majka Irina rekla je za ruski medij The Insider da su ona i njen suprug tokom vikenda otišli do bolnice na Krimu u nadi da će pronaći sina i da su tamo vidjeli oko 200 vojnika s teškim opeklinama.

“Pogledala sam u svako dijete s opeklinama. Ne mogu opisati koliko je to bilo teško, ali nisam našla sina. U bolnici je bilo 200 ljudi, dok ih je na brodu bilo više od 500. Gdje su ostali?” kazala je.

Dodala je da su ruske vlasti odbile njenu molbu da dobije uvid u popis stradalih i nestalih vojnika s broda.

U petak je u crnomorsku luku Sevastopolj dovezeno najmanje 37 tijela članova posade, rekao je neimenovani izvor ruskom mediju Meduza i dodao da je povrijeđeno još najmanje 100 njih.

Majka drugog vojnika rekla je za Novu Gazetu da je njen sin, koji je preživio i sada se nalazi u bolnici, rekao da je poginulo oko 40 ljudi.

“Plakao je kada me nazvao i pričao šta je vidio. Očigledno nisu svi preživjeli. Rekao je da nikada ne bi pomislio da će završiti u takvom mlinu”, rekla je.

Na društvenim mrežama su se jučer oglasili i drugi roditelji, tražeći svoje sinove. Ana Siromjasova je rekla da je njen sin Nikita bio na brodu kada je potonuo i da se od tada nije čula s njim.

“On je sada na popisu nestalih. Roditeljima niko ništa ne govori. Niko ne odgovara na naše molbe”, kazala je.

Za sada je službeno potvrđena samo jedna smrt vojnika koji se nalazio na Moskvi u vrijeme potonuća. Supruga Ivana Vahruševa izjavila je u nedjelju da su je zapovjednici broda službeno obavijestili o smrti njenog muža, ali da nisu dali nikakve druge detalje.