Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke pozivaju svoju djecu da napuste Islamsku državu

7-indisputable-truths-isil-terrorism

Grupa majki iz zapadnih zemalja apelirala je na svoju decu koja su se pridružila IS-u i drugim ekstremističkim organizacijama u Siriji i Iraku da se vrate kući.

U otvorenom pismu objavljenom na siteima društvenih medija, članice grupe “Majke za život” pozvale su svoje sinove i kćerke da se sjete da Islam zahtijeva od njih da poštuju svoje roditelje i poštede ih patnji, prenio je AP.

Hiljade mladih muškaraca i žena pridružilo se Islamskoj državi u posljednjih nekoliko godina pošto su ih regrutirali drugi ekstremisti.

Grupa “Majke za život” koja ima muslimanske i nemuslimanske članice iz sedam zemalja, uključujući Kanadu, Francusku i Sjedinjene Američke Države, saopćila je da je njihova odluka da upute apel preko društvenih mreža dio svjesnog napora da se javno suprotstave onima koji su namamili njihovu djecu.

Grupa takođe želi da pomogne drugim porodicama koje se bore da vrate svoju djecu kući i naglašava potrebu da političari i sigurnosni zvaničnici shvate ozbiljno roditelje stranih boraca, prenosi B92.