Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majke troje i više djece zanoćile ispred zgrade crnogorske Vlade

zene_protesti_cg_1
FOTO Filip Roganović / Vijesti.me

Majke troje i više djece u Crnoj Gori, koje danas protestuju protiv smanjenja naknada, odlučile su da noć provedu ispred zgrade Vlade. Na taj korak su se odlučile nakon što ih niko od članova Vlade danas nije primio na razgovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Noć pred Vladom provešće oko 300 žena, a sa njima su večeras i predstavnici crnogorske opozicije. Iz Vlade Crne Gore saopšteno je majkama koje protestuju da će u roku od sedam dana biti primljene na razgovor.

Zgradu Vlade obezbjeđuje veliki broj policajaca.

Oko dvije hiljade žena s troje i više djece, kojima su umanjene naknade za 25 odsto, okupilo se danas u 12 sati ispred zgrade Skupštine, odakle su došli do Vlade. U jednom trenutku žene su srušile zaštitnu ogradu i nasilno pokušale ući u Vladu. One traže ukidanje odredbe kojom im se smanjuje pravo na doživotnu naknadu.

Kako javljaju podgoričke Vijesti policija je bila oduzela šatore i ćebad ženama koje su odlučile da noće ispred zgrade Vlade, no vrlo brzo im ih je vratila.

FOTO Filip Roganović / Vijesti.me

Glasovima 42 poslanika Skupština Crne Gore je krajem godine izlgasala izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojima su naknade majkama sa troje i više djece smanjene sa 336 eura na 264, i sa 192 na 144 eura. Oko 21.000 žena korisnice su ovog prava.