Globus

Makedonci dopuštaju izbjeglicama da u grupama prelaze granicu

21/08/2015

Policija i vojska su raspoređeni dužinom makedonske granice sa Grčkom i sprečavaju ulaz nekoliko hiljada izbjeglica koji iz Grčke pokušavaju ući na teritoriju Republike Makedonije nakon što je policija danas oko 15,30 sati pustila više od 200 izbjeglica da uđu na makedonski teritorij i upute se prema željezničkoj stanici u Đevđeliji, prenosi Anadolu Agency.

makedonija-granica3

U prvoj grupi izbjeglica koju je danas pustila policija su žene, djeca, invalidi i starije i bolesne osobe. Migrante iz Đevđelije prevozi voz do graničnog prelaza Tabanovci kod Kumanova, a odatle nastavljaju put prema Srbiji i zemljama Evropske unije.

makedonija-granica

Inače, stanje na granici je povremeno napeto zbog pokušaja izbjeglica da probiju kordon policije.

Jedan od prvih koji su danas prešli makedonsku južnu granicu kod Đevđelije je Selim Mahmud Sukru, koji dolazi iz sirijskog grada Kamisli, blizu turske granice. On kaže kako će pokušati da stigne do Njemačke.

“Prije mjesec dana dva puta sam pokušavao da pređem tursku granicu, ali sam se ponovo vratio u Kamisli.Čuli smo da se otvorio koridor koji vodi do Evrope. Danas sam prešao makedonsku granicu dolazeći iz Grčke. Rekli su da najprije granicu mogu preći oni koji su sa porodicama i ja sam jedan od onih koji su prvi prošli makedonsku granicu danas. Želimo da sa porodicom odemo u Njemačku gdje imamo rodbinu“, izjavio je Sukru.

makedonija-granica1

Predstavnici makedonske vojske, koji se nalaze na južnom graničnom prelazu, informisali su izbjeglice da će ih u narednim satima, periodično, puštati da u grupama pređu granicu. Ulaz na teritorij Makedonije predstavnici vojske su najavili za poslije 19 sati.

Zbog velikog priliva izbjeglica na južnoj granici, makedonska policija jutro je protiv njih upotrijebila i šok bombe.

makedonija-granica2

“Ovo je ustvari samo sprovođenje odluke koju smo saopćili jučer zbog kriznog stanja, budući da posljednjih nekoliko dana postoji veliki priliv izbjeglica koji trebaju proći kroz našu zemlju. Mi postupamo saglasno donesenim mjerama i preporukama“, rekao je u izjavi za Anadolu Agency potparol MUP-a Makedonije Ivo Koteski.

U međuvremenu, u međugranični pojas i dalje pristižu izbjeglice iz Grčke. Proteklih dana Makedonija je bila suočena sa najvećim prilivom izbjeglica dosad. Dnevno je makedonsku granicu prelazilo više od 2.000 ljudi. Makedonske vlasti su zbog ove situacije proglasile vanredno stanje u zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.