Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Makedonija izglasala promjenu imena

19/10/2018

Makedonski parlament izglasao je u večeras ustavne promjene koje će omogućiti toj zemlji da promijeni ime u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom.

Svih 80 prisutnih zastupnika glasalo je za promjenu imena, čime je postignuta dvotrećinska većina od 120 zastupnika potrebna da bi se pokrenule ustavne promjene.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev u junu se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promijeniti svoje ime u Republika Sjeverna Makedonija, te kako će Atina zauzvrat prestati blokirati svoje komšije u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu u EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i istorijsko naslijeđe te nekadašnje sjeverne pokrajine.

Sada je neizvjesno hoće li Cipras uspjeti učiniti isto te odluku ratificirati u grčkom parlamentu.

Grčki nacionalisti, uključujući Ciprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korištenje tog imena u bilo kojem obliku.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom, Nikos Kocias, ove je sedmice dao ostavku nakon sukoba s Ciprasovim koalicijskim partnerima koji se protive sporazumu.

Makedonija, koja bi mogla postati Republika Sjeverna Makedonija, nije prva zemlja koja mijenja ime.

Mnoge su se zemlje preimenovale nakon što su stekle neovisnost. Primjerice, Istočni Pakistan postao je Bangladeš, Cejlon se nazvao Šri Lanka, Holandska Istočna Indija promijenila je ime u Indonezija, a Rodezija u Zimbabve.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.