Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonija mijenja ime zbog ulaska u NATO, Grci se slažu

makedonija

Iza kulisa Samita lidera Jadranske povelje u Podgorici, premijer Makedonije sa američkom delegacijom dogovorio je novo ime za Makedoniju kako bi što prije ušli u NATO. Zaev je od Amerikanaca zatražio i podršku za provođenje referenduma o promjeni imena jer se boji nemira.

Makedonski premijer Zoran Zaev predstavio je u srijedu na Samitu u Podgorici iza zatvorenih vrata potpredsjedniku Amerike Mikeu Penceu plan za promjenu imena Makedonije, saznaje Sputnjik iz izvora bliskoj makedonskoj delegaciji.

Zaev je pred Pencea iznio nekoliko prijedloga za novo ime Makedonije, pa bi Republika Makedonije ubuduće mogla bi da se zove “Gornja Makedonija”, “Sjeverna Makedonija”, ili “Republika Makedonija (Skoplje)”.

Kako se saznaje, Mike Pence je Zaeva obavijestio da su Grci, koji su do sada Makedoniju zbog tog imena blokirali i na putu ka EU i na putu ka NATO-u, saglasni sa ponuđenim prijedlozima. Zaev je, dodaje naš izvor, od Pencea zatražio pomoć za realizaciju tog plana jer su građani Makedonije decidno protiv promjena imena države, iako je u međunarodnom sistemu Republika Makedonija priznata pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analizu iz Skoplja za Sputnjik kaže da se ova vijest pročula i po Makedoniji, ali nije bio u mogućnosti ni da je potvrdi, ni da je demantuje.

On podsjeća da je za promjenu imena države potrebna i promjena Ustava, što podrazumijeva dvotrećinsku podršku u Sobranju. Zaev je, podsjeća Mitevski, najavio da će pitanje promjene imena staviti na referendum, na šta se u Makedoniji ne gleda blagonaklono, “jer imamo loša iskustva sa takvim načinom iskazivanja demokratije”.

“Ako bi referendum bio održan po svim pravilima i bez malverzacija sasvim sigurno ne bi prošao. Problem je u tome što je gotovo izvjesno da bi sa referendumom bilo malverzacija“, tvrdi Mitevski, prenosi Sputnik.

Zaev je u Podgorici otvoreno rekao da od Amerike očekuje pomoć u rješavanju svih problema kako bi se Makedonija što prije našla u EU i NATO-u.

Makedonski premijer je o toj temi nedavno u Trstu razgovarao sa premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je predložio da se Makedonija ubuduće zove “Gornja Makedonija”, jer kako je naveo Albanci iz Albanije, većina njih, kada govore o Makedoniji kažu “gornja”.

Makedonija već deset godina ne može da uđe ni u NATO ni u EU jer Atina traži da Makedonija promijeni ime, smatrajući da ta odrednica pripada Grčkoj.

Pritisak na Makedoniju da promijeni ime je tako jak da su odražava na sve sfere života, pa i na sport. Tako je u srijedu ženska kadetska rukometna reprezentacija Grčke izbačena sa Evropskog prvenstva u Skoplju nakon što su grčke igračice napustile teren u 32 sekundi utakmice protiv Makedonije, nezadovoljne što je na trenerkama domaćih igrača umjesto BJRM pisalo – Makedonija.

Evropska rukometna federacija (EHF) kaznila je grčki savez i dodatno sa 25.000 eura. Mlade grčke rukometašice prvo nisu htjele da počnu utakmicu protiv Makedonki, ali su nakon ubjeđivanja predstavnika EHF-a izašle na teren, da bi ih rukovodstvo njihovog saveza odmah potom povuklo sa terena.

Makedonski premijer Zoran Zaev spreman je da učini ustupke Grčkoj kada je riječ o imenu te države, da bi zvanična Atina odustala od protivljenja priključenja Makedonije EU i NATO, svojevremeno je pisao portal Politiko.

Da bi ostvario svoj cilj, Zaev je odlučio da riješi najteži problem koji Makedonija ima od raspada bivše Jugoslavije 1991. godine, piše portal i dodaje da zvanična Atina ne priznaje ovu državu pod zvaničnim imenom, jer isti naziv ima sjeverni region Grčke.

Prethodna vlada premijera Nikole Gruevskog izabrala je da se suprotstavi Atini kada je riječ o tom problemu, pa je Gruevski naredio i da se mnogi veliki infrastrukturni objekti poput aerodroma i autoputa nazovu po Aleksandru Velikom, kojeg, međutim, Grčka smatra svojim i ne želi da ga dijeli sa Makedonijom.

“Zaev kaže da je spreman na ustupke Atini, ukoliko je ona spremna da odustane od protivljenja članstvu Makedonije u EU i NATO”, navodi Politiko.

Navodi se i da Zaev želi da poboljša odnose sa Bugarskom te je potpisao sporazumom o dobrosusjedskim odnosima, koji je usaglasio sa bugarskim kolegom Bojkom Borisovim.

Inače, portal Politiko Makedoniju opisuje sličnoj većini balkanskih susjeda – sa oko dva miliona ljudi, u kojoj Albanci čine jedne trećinu stanovnika, te jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi u kojoj je duboko ukorijenjen organizovani kriminal, korupcija i bez vladavine prava.