Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonija ne može prihvatiti veliki broj izbjeglica

makedonija izbjeglice

Makedonija je u ozbiljnoj ekonomskoj krizi i ne može prihvatiti veliki broj izbjeglica, ali će na svoju teritoriju pustiti samo onoliko koliko će i ostale zemlje duž balkanske rute, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Oliver Spasovski, javlja Anadolu Agency (AA).

Spasovski je sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Slovačke, Robertom Ficom i Robertom Kalinakom posjetio prihvatni centar za izbjeglice na južnoj granici Makedonije, nakon čega su se uputili prema grčko-makedonskom graničnom prelazu.

Makedonski i slovački zvaničnici su se prilikom posjete graničnom prelazu složili kako je neophodna saradnja između zemalja koje pripadaju takozvanoj balkanskoj ruti, dok ih s druge strane žice mnogobrojne izbjeglice u suzama mole da im otvore granice kako bi nastavile svoje putovanje prema ekonomski razvijenijim zemljama Evropske unije.
Upitani kako će riješiti trenutnu situaciju s obzirom da je izbjeglički prihvatni centar na jugu Makedonije gotovo prazan, dok blizu 10.000 izbjeglica iz Grčke čeka ulazak u tu zemlju, Spasovski je kazao da je njihov posao, prije svega, zaštiti Makedoniju i njenu policiju.

“Imamo kamp na sjeveru zemlje i on je prepun izbjeglica koje ne prihvata Srbija i koji već nekoliko dana tamo borave. Želim naglasiti da je naš prioritet, osim da obezbijedimo humani tretman izbjeglica, i da zaštitimo makedonsku policiju i građane Makedonije, da očuvamo sigurnost i stabilnost zemlje. Razumijem potrebe ovih ljudi koji žele ući u Makedoniju, ali ne razumijem potrebu da se makedonska policija napada”, izjavio je šef makedonskog MUP-a.

Spasovski je istakao da je tokom jučerašnjeg dana Makedonija prihvatila samo 300 izbjeglica, ali da će taj broj u narednom periodu zavisiti od broja koji su ostale zemlje spremne prihvatiti.

“Makedonija je u ozbiljnoj ekonomskoj krizi i ova zemlja ne može prihvatiti veći broj izbjeglica koje će zadržati na svojoj teritoriji, ali će primati onoliko koliko će i ostale zemlje duž balkanske rute”, rekao je Spasovski.

S druge strane, premijer slovačke Robert Fico je izjavio kako će njegova zemlja nastaviti podržavati Makedoniju kada je riječ o izbjegličkoj krizi. Najavio je da će od danas makedonskoj policiji pomagati još 20 pripadnika slovačke policije te da će, ukoliko za to bude potrebe, taj broj biti veći.

“Naredne sedmice je Samit Evropske unije i postoji određena doza nervoze zbog izbjegličke krize. Svi vjerujemo kako moramo usvojiti evropsko rješenje, ali nam se ponekad čini da evropsko rješenje ne funkcioniše. Tako da bi možda bileteralna saradnja sa zemljama poput Makedonije bila od ogromne važnosti”, kazao je premijer Fico.

Prema podacima UNHCR-a i drugih međunarodnih organizacija u kampu Idomeni trenutno boravi blizu 10.000 izbjeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka. Svakog dana blizu 1.000 novih dođe u kamp dok je hrane i drugih potrepština sve manje.

Za izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemlja Bliskog istoka u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju, zbog strogih mjera kontrole duž balkanske rute i selektivnijeg propuštanja.