Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonija: Sve više migranata izbjegava registraciju

makedonija izbjeglice

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov upozorio je da sve više izbjeglica koje ulaze u Makedoniju izbjegava da se registruje, što izaziva sumnju da je riječ o licima koja nemaju dobre namjere.

“Vojska je utvrdila da sve više lica izlaze iz `Kote 59` i ilegalno prolaze preko prelaza koji nisu obilježeni. To će zahtijevati posebne mjere s ciljem usmjerenja tih lica. Čim izbjegavaju registraciju, daje osnovu sumnji da se radi o licima koja svakako nemaju dobre namjere”, rekao je on nakon posjete makedonske granice prema Grčkoj.

Ivanov je dodao da neće doći do zatvaranja granice, već samo do kontrolisanog usmjeravanja izbjeglica ka punktovima gdje bi trebalo da budu registrovane.

On smatra da EU mora da promijeni svoj stav o izbjegličkoj krizi jer je bezbjednost njenih spoljnih gradnica pod znakom pitanja, u konkretnom slučaju u Makedoniju ulaze hiljade neregistrovanih migranata iz države koja je članica Unije.

Makedonija još čeka finansijsku pomoć za suoačavanje sa izbjegličkom krizom.

Procjene su da makedonska vojska i policija za obezbjeđivanje granice mjesečno troše oko milion evra.

Do sada je Makedonija dobila samo 90.000 evra pomoći od Italije, a najavljena pomoć iz EU još uvijek je ostala na obećanjima.

Makedonski predsjednik sinoć je predsjedavao sjednicom Savjeta za nacionalnu bezbjednost.