Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonska policija šok bombama na izbjeglice (VIDEO)

makedonija

Makedonska policija je upotrijebila suzavac i dimne bombe kako bi rastjerala hiljade imigranata i izbjeglica koje su pokušale ući u Makedoniju preko granice sa Grčkom.

Hiljade ljudi, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Sjeverne Afrike je provelo noć u području između grčko-makedonske granice u blizini grada Gevgelije nakon što je makedonska vlada proglasila krizno stanje na svojim granicama i dovela vojsku da blokira priliv imigranata koji su se uputili prema državama Europske unije.

Imigranti su nekoliko puta pokušali proći kroz policiju nakon što je granica zatvorena. Najmanje četiri osobe su povrijeđene.

Ministarstvo unutarnjih poslova Makedonije je 20. augusta proglasilo krizno stanje nakon ogromnog priliva imigranata u državu koji se desio u proteklih nekoliko sedmica, što je dio iseljeničke krize koja je u proteklih nekoliko mjeseci zahvatila čitavu Europu.

https://youtu.be/GDaCSZlYv_o

„S obzirom na ogroman pritisak na našu južnu granicu, procjenjujemo da je potrebna veća i efikasnija kontrola u regionu u kojem je zabilježeno masovno ilegalno prelaženje granice sa grčke strane,“ stoji u vladinoj izjavi.

Po zakonu, proglašavanje kriznog stanja omogućava „odgovarajući angažman vojske“, što je potez za koji vlada smatra da će „povećati sigurnost lokalnog stanovništva“ i poboljšati način suočavanja sa velikim brojem imigranata.

Makedonija koja nije članica EU je najčešća tranzitna država za imigrante sa Bliskog Istoka, iz Afrike i Azije koji ulaze u EU u Grčkoj i pokušavaju stići do sjevernijih i prosperitetnijih članica EU, kao što su Njemačka i Skandinavske zemlje.

Makedonija je i ranije slala policiju da uvede red u Đevđeliji u koju je u proteklih nekoliko dana pristiglo hiljade imigranata. Policiji je naređeno da zaustavi mase koje su pješice krenule prema željezničkoj stanici gdje migranti obično vozovima kreću prema Srbiji.

Hiljade imigranata je također blokiralo voz koji povezuje grčki lučki grad Solun sa makedonskom prijestolnicom Skopljem. Dva teretna voza i putnički voz su zadržani na grčkoj strani granice 20.augusta.

Migranti koji uspiju doći do Gevgelije se moraju registrirati u lokalnoj policiji koja im daje tranzitnu vizu od 72 sata s kojom mogu proći kroz Makedoniju. Na stanici se ukrcavaju u posebne vozove koji ih odvoze u selo Tabanovce na granici sa Srbijom iz kojeg mogu tražiti dozvolu za ulazak u Mađarsku, članicu EU.

Nevladine i humanitarne organizacije koje vrše pritisak na vladu da izglasaju promjene zakona predložene u junu kojima bi se migrantima dozvolio siguran prelazak preko Makedonije kažu da će zatvaranje granice omogućiti ponovni procvat ilegalnog krijumčarenja.

https://youtu.be/TlazlVzFeTY

Makedonske vlasti su 19. augusta zamolile susjedne države da im pošalju vagone, ali UN-ova agencija za izbjeglice traži od vlade da učini više od toga i da organizira smještaj za 1.500 do 2.000 imigranata i izbjeglica koje dnevno pristižu u Makedoniju.

Gotovo 39 hiljada imigranata, uglavnom iz Sirije i Afganistana je proteklog mjeseca registrirano u Makedoniji. Moglo bi ih pristići još više jer ih je hiljade evakuirano sa grčkog otoka Kos prema kopnu nakon što je prošle sedmice 21000 izbjeglica i imigranata stiglo na grčku obalu.

Putnički brod koji je od 16. augusta služio kao centar za registraciju i smještaj za sirijske izbjeglice je 20. augusta trebao uploviti u Solun.

Ukoliko imigrantima koji se nalaze u brodu bude dozvoljeno da se iskrcaju, oni će se najvejrovatnije zaputiti prema Gevgeliji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će vlasti otvoriti privremeni prihvatni centar u Beogradu u koji će biti smješteni imigranti i izbjeglice koje trenutno kampiraju u parku kod glavne željezničke stanice odakle kreću sjeverno ka Mađarskoj.

Mađarska je podigla zid kako bi spriječila ulazak imigranata, što je razljutilo Beograd.