Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjeverna makedonija

Makedonski ministar: Otmicu Vanje (14) je organizovao njen otac

FOTO: Skopje1

Ovo ubistvo je, kako navode, povezano s još jednim ubistvom u Sjevernoj Makedoniji

Otmicu 14-godišnje Vanje Gorčevske organizovao je njen otac, rekao je na konferenciji za medije makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužiteljstva tokom protekle noći rasvijetlilo slučaj, dokazi su osigurani… Poduzete mjere nisu nas dovele do izvršitelja ovog gnjusnog djela. Petoro osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedna je van zemlje, a otac maloljetnice je priveden i saslušan“, rekao je Spasovski.

“Motiv je koristoljublje, gdje je jedna osoba u dogovoru i sa znanjem člana porodice, organizirala izvršenje djela kako bi se iznudio novac od majke, i kako bi svi imali koristi od toga”, dodao je.

“Glavni organizator i izvršitelj koji je 27.11.2023. godine negdje oko 11 sati ubio maloljetnicu iz pištolja u strahu od dokaza do kojih bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo doći, počinio je ovaj zločin. Učinit ću sve da ovo čudovište dovedem pravdi čim kroči na naše tlo”, poručio je.

Ko je još usumnjičen

Djevojčica Vanja G. (14) iz Skoplja, koja je nestala u ponedjeljak 27. novembra oko 7:25 ujutro na putu do škole, i za kojom je tragala cijela regija, pronađena je mrtva kod sela Orman, na rubu makedonskog glavnog grada. Ubistvo djevojčice povezano je s ubistvom 74-godišnjaka. Kako je objavilo makedonsko državno odvjetništvo, utvrđeno je da je djevojčica ubijena u ponedjeljak ujutro, oko 10 sati, samo nekoliko sati nakon otmice.

Ovo ubistvo je, kako navode, povezano s još jednim ubistvom u Sjevernoj Makedoniji. Naime, pronađeno je i tijelo Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. novembra, nekoliko dana prije nestanka djevojčice, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubistva počinile iste osobe i da im je motiv koristoljublje.

Kako javlja makedonski portal Telma, osumnjičen je Ljupčo Palevski Palčo. On je, navodi se dalje, nedostupan makedonskim vlastima.

Palevski u Makedoniji ima desničarsku prorusku stranku, bavio se građevinarstvom, a bio je u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Hrvatska. Imao je i svoj podcast.

Palevski se javljao svakodnevno osim 27. novembra

Među osumnjičenima je i Vlatko Kešišov iz Štipa, koji je priveden i uhapšen. Treći osumnjičenik je Velibor Manev, koji je također pritvoren. Pritvor se traži i za trećeg uhapšenog, Bore Videvskog iz Velesa, tvrde Thelmini izvori iz istrage.

Osumnjičeni su bili u bliskim odnosima s Palevskim-Palcom preko manje radikalne “Stranke prava”. Prema onome što se može vidjeti na njegovom FB profilu, Palevski se javljao svakodnevno osim 27. novembra, kada se, prema istrazi, dogodila otmica i ubistvo 14-godišnje Vanje.