Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Finska

Maloljetnik pucao u školi, jedno dijete ubijeno. Policija: Ne izlazite iz kuća

finska skola pucnjava
Foto: X

Osnovnu školu “Viertola” pohađa oko 800 učenika i ima devedesetak zaposlenih

Jedno dijete je ubijeno, a dvoje ih je ranjeno u pucnjavi u školi u Finskoj, saopćila je policija. Prema ažuriranom policijskom izvještaju i počinitelj i žrtve su 12-godišnjaci. Žrtvama napada u bolnici je pružena medicinska pomoć.

Počinitelj je u napadu koristio pištolj, a uhapšen je sat vremena kasnije na ulici u četvrti Tapulikaupunkiju na sjeveru Helsinkija, oko četiri kilometra od škole Viertola. U trenutku hapšenja bio je naoružan. Oko 10:25 sati u školu su stigli radnici socijalne i hitne službe. Nakon 11:00 sati roditeljima je dopušteno da dođu po svoju djecu u školu i krenu kućama.

Osnovnu školu Viertola u gradu Vantaa oko 800 učenika i ima devedesetak zaposlenih.

Policija je nešto ranije naredila stanarima okolnih naselja savjetovala da ne izlaze iz kuća, podsjeća finska novinska agencija ЈLE.

Osumnjičeni je uhapšen brzom policijskom akcijom u blizini škole. U saopćenju finske policije se navodi da je riječ o maloljetniku.

-Policija je na licu mjesta i vrši uviđaj. Mole se posmatrači da se drže dalje od područja i u zatvorenom prostoru. Ne bi trebalo otvarati vrata strancima, navodi se u saopćenju policije.

Očevidac, koji se zadesio u blizini škole, čuo je pucnjavu za koju je mislio da je nešto drugo.

-Nisam znao kako da ga povežem s pucnjavom. Tada se začuo strašni vrisak i nekoliko djece je istrčalo iz dvorišta, rekao je.

Vantaa je grad u Finskoj koji se nalazi sjeverno od glavnog grada Helsinkija, u južnoj Uusimai.