Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mapa koja otkriva stvarnu snagu ISIS-a

Isis-Afghanistan

Islamska država ima potporu četrdeset i dvije različite skupine u zemljama od Filipina do Alžira, piše Independent. Taj britanski list tvrdi da postoji 30 skupa što su službeno položile zakletvu ISIS-u, a dodatnih 12 je obećalo podršku.

ISIS je najbogatija i najnasilnija teroristička grupa u novijoj historiji, stoji u izvještaju Instituta za ekonomiju i mir pod nazivom Globalni indeks terorizma.

Skupine odane ISIS-u provele su napade u Libiji, Tunisu te Egiptu, a skupine u Uzbekistanu i Indoneziji položile su zakletvu ISIS-u. Skupine bliske ISIS-u, ali bez formalnih veza s tom terorističkom skupinom, zabilježene su u Alžiru i Gazi dok su frakcije iz Afganistana i Pakistana poslale borce na bojišnicu Iraka i Sirije, stoji u tom izvještaju.

isis-map

Globalni indeks terorizma mjeri utjecaj i učestalost terorističkih napada diljem svijeta. Izvještaj zaključuje da je broj terorističkih napada dosegao najvišu ikad zabilježenu razi i ne pokazuje znakove usporavanja.

Usprkos porastu broja terorističkih napada, većina žrtava je u pet muslimanskih zemalja: Irak, Sirija, Afganistan, Pakistan i Nigerija.

Od pet najsmrtonosnijih skupina na svijetu, tri su u Africi: nigerijski Boko Haram i Fulani te somalijski al-Šabab, a dvije su u Aziji: ISIS na Bliskom istoku te Talibani u srednjoj Aziji. Tih pet skupina odgovorno je 74% svih smrti u terorističkim napadima 2014. godine, a ubili su 18.444 osoba.