Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mapa najopasnijih turističkih destinacija svijeta

mapa-terorizam

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova napravilo je mapu zemalja svijeta u kojima postoji najveća opasnost od terorističkih napada.

Prijetnja od terorizma označena je kao “visoka” u više od 30 zemalja svijeta, gdje su se Španija i Francuska našle na istoj ljestvici kao Libija, Pakistan i Somalija.

Egipat, na čijoj se teritoriji prošle sedmice srušio ruski putnički avion, označen je kao najrizičnija država. Uprkos tome što je istraga i dalje u toku, stručnjaci za avijaciju navode da je uzrok pada aviona najvjerovatnije – bomba.

Tunis, gdje je ljetos stradalo oko 30 turista britanske nacionalnosti, takođe kotira visoko na listi, zajedno sa Indonezijom, Rusijom, Mjanmarom, Kenijom, Turskom, Tajlandom, Australijom, Belgijom i Filipinima.

Nešto manje opasne destinacije su države na Bliskom Istoku, uključujući Irak, Jemen, Siriju, Liban, Izrael, Avganistan i Saudijsku Arabiju.

Zemlje u kojima su šanse da se dogodi teroristički napad najmanje su Island, Poljska, Češka, Švicarska, Mađarska, Vijetnam, Japan, Bolivija i Ekvador.

Pogledajte interaktivnu mapu: