Predsjednik Francuske

Marcon: Imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu

Vjerujem da je taj politički i ekonomski rad prema Zapadnom Balkanu prava agenda suverenosti za našu Evropu jer ne možemo da izgradimo mirnu Evropu u narednih 50 godina ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron iznio je stajalište da je neophodno razjasniti pitanje evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana te je najavio održavanje konfrencije posvećene ovom regionu u junu naredne godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Macron je govorio o prioritetima francuskog predsedavanja Evropskom unjiom (EU) koje počinje od prvog januara 2022. godine.

On je ocijenio da je Zapadni Balkan više od susjedstva Evrope, jer je “u srcu Evrope”.

“Taj region danas prolazi kroz nove napetosti. Istorija se vraća. Ponekad se vraća i tragičnost. Danas imamo posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu”, naveo je Macron.

On je objasnio da EU treba voditi politiku ponovnog angažovanja, ali i investicija kako “bismo favorizovali ekonomsku integraciju regona; razvili razmjenu ljudi, pokrenuli pitanje manjina koje je prisutno u regionu, ali i boriti se protiv uticaja i manipulacija koje su posljedica djelovanja više regionalnih sila koje preko Balkana žele da destabilizuju Evropu”.

“Vjerujem da je taj politički i ekonomski rad prema Zapadnom Balkanu prava agenda suverenosti za našu Evropu jer ne možemo da izgradimo mirnu Evropu u narednih 50 godina ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas. To znači da treba razjasniti njegovu evropsku perspektivu, reinvestirati u region i njegovo jedistvo i imati zajedničku ambiciju za decenije koje slijede”, izjavio je Macron.

Francuski predsjednik se smatrao “kočnicom” procesa proširenja EU prema Zapadnom Balkanu.

Neposredno nakon izbora na čelo Francuske, Emmaneul Macron je 2017. godine izjavio da je proširenje EU nemoguće bez unutrašnjih reformi u evropskim institucijama.

Isto i čvršće stajalište je iznio uoči samita u Sofiji, kada je EU, prvi put nakon 15 godina organizovala samit sa državama Zapadnog Balkana.