Globus

Marine Le Pen pozdravila uspjeh krajnje desnice na italijanskim izborima

05/03/2018

Čelnica francuske ekstremne desnice Marine Le Pen pozdravila je u ponedjeljak snažan nastup anti-imigrantske, euroskeptične stranke Sjeverna liga na italijanskim izborima.

Le Pen, koja je ušla u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora u prošloj godini i žestoka je kritičarka Evropske unije, objavila je na Twitteru: “Spektakularan napredak i nastup koalicije Lige pod vodstvom našeg saveznika i prijatelja Mattea Salvinija nova je faza u buđenju naroda!”

Nakon što su početni rezultati izbora počeli pristizati, Le Pen je također napisala u tweetu da je “Evropska unija imala lošu noć”.

Nacionalni front na čijem je čelu Le Pen izgubio je na snazi i u krizi je od njenog ponižavajućeg poraza na predsjedničkim izborima od proevropskog centriste Emmanuela Macrona.

Macron se nije odmah oglasio o italijanskim izbornim rezultatima.

Alexis Corbiere iz ekstremno ljevičarske stranke Prkosna Francuska izjavio je u ponedjeljak za TV stanicu BFM: “Postoji duboka želja za promjenom u Evropi. Ako progresivne, građanski orijentirane snage ne preuzmu vodstvo, stvorit ćemo čudovište”, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.