Globus

Hrvatska

Markotić: Brine nas rast broja umrlih, a proljeće je jako daleko

20/11/2020

Sve se pokušava činiti i s različitim mjerama i s razmjenom znanja o tome kako najbolje liječiti i zbrinjavati bolesnike

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Hrvatskoj, otkrila je za Dnevnik.hr da se prvi rezultati novih mjera mogu očekivati tek nakon dvije do tri sedmice.

– Tada bi mogli biti prvi rezultati. Ako ne budu brojevi padali, sve se opcije razmatraju. Za uvedene mjere očekujemo, ako to sve zajedno uspijemo odraditi, vjerujemo da ćemo vidjeti pozitivne pomake. Mjere ne mogu ništa učiniti ako ih se ljudi ne budu pridržavali – rekla je Markotić.

– Brine nas porast broja oboljelih i umrlih. Pogotovo što je proljeće daleko. Zimsko je razdoblje gdje očekujemo da se sljedećih dva do tri mjeseca moramo boriti s ovim virusom. Sve se pokušava činiti i s različitim mjerama i s razmjenom znanja o tome kako najbolje liječiti i zbrinjavati bolesnike – ispričala je direktorica te dodala kako se tu radi o kontinuiranom procesu.

Markotić je komentirala i studiju s Oxforda u kojoj se navodi da je mala vjerovatnoća da se neko, ko je već prebolio koronavirus, ponovno zarazi u sljedećih šest mjeseci.

– To znači da imamo garanciju da će zdravstveni sistem širom svijeta pa i u Hrvatskoj izdržati. Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je oko 4000 zdravstvenih djelatnika preboljelo koronu, to znači da ćemo imati ljude koji su zaštićeno. A tu je i sve ono stanovništvo koje je do sada preboljelo – svi su oni zaštićeni od širenja virusa – navodi Markotić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.