Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Marš crvenih kišobrana” u Skoplju: Seks je “rabota”, a ne zločin

crveni kisobrani skopje

Godišnji “Marš crvenih kišobrana”, za unaprjeđenje prava seksualnih radnika u Makedoniji, u nedjelju je održan u Skoplju po deseti put.

Provokativno obučene djevojke s maskama i crvenim kišobranima u rukama, i članovi nevladinih organizacija zatražili su od državnih organa da uklone predrasude i da osude i spriječe nasilje nad seksualnim radnicima, prenose srbijanski mediji.

Organizatori skupa u Skoplju aktivisti za prava seksualnih radnika, istakli su da nije točan podatak u medijima da u Makedoniji ima 3.000 do 5.000 seksualnih radnika, već da ih je mnogo više, ali su “stigmatizirani” i kriju se.

Međunarodni dan za borbu protiv nasilja nad seksualnim radnicima sinoć je obilježen umjetničkim performansom “Skoplje Red Light District”. 

Razgolićene djevojke u izlozima u centru grada su plesale i simbolično “nudile seksualne usluge”, kako to čine njihove kolegice u “Četvrti crvenih fenjera” u Amsterdamu, koja je simbol tolerantnog stava prema njima.

Cilj tog događaja zamišljenog kao umjetnički, bio je da se vidi da i u nedovoljno informiranoj i patrijarhalnoj javnosti Makedonije mora da se javno govori o položaju mnogobrojnih seksualnih radnika i nasilju nad njima koje oni, međutim, rijetko prijavljuju.

Organizator skupova za zaštitu seksualnih radnika Makedonije je Građanska inicijativa za zaštitu i unaprjeđenje prava seksualnih radnika “Star-star” u suradnji s koalicijom “Seksualna i zdravstvena prava marginaliziranih zajednica”.