Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Martin Schulz se protivi kandidaturi Donalda Trumpa

Martin Schulz

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je ocijenio da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nisu “spremne” na pristup američkog milijardera Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

– Evropa nije spremna, ni Sjedinjene Američke Države, na takvog predsjednika koji “u mojim očima” nema nikakvog međunarodnog iskustva – rekao je on na francuskom informativnom kanalu iTele.

– Trump pripada onim ljudima koje mi poznajemo u Evropi, koji imaju za bilo šta žrtveno janje, ali nikada konkretno rješenje – ocijenio je on, podvlačući paralelu s porastom “divljeg populizma” u EU.

U njegovim rukama, novčana, politička i ekonomska moć, kojom raspolaže jedan predsjednik Sjedinjenih Američkih Država mu otvara “prave opcije za krajnje opasne odluke”, dodao je Martin Schulz.

– Ja, iskreno, bih više volio nekog drugog kandidata – zaključio je lider njemačkih socijal-demokrata, ističući bez iznenađenja svoju podršku Hillary Clinton, favoritu demokrata.

Donald Trump vodi predizbornu utrku za nominaciju republikanaca na američkim predsjedničkim izborima u novembru. U petak su izbili sukobi u Chicagu između njegovih pristalica i protivnika, prije održavanja sastanka kampanje, koji je milijarder konačno otkazao u zadnji čas.