Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maskirani muškarci u Štokholmu upali na željezničku stanicu i tukli imigrante

stokholm imigranti

Nekoliko desetaka maskiranih muškaraca, navodno povezanih s miljeom huligana i neonacista, uputilo se prema centru Štokholma da napadnu imigrante, saopćila je u subotu švedska policija.

Nijedna žalba potencijalne žrtve nije dostavljena u subotu do polovine dana, precizirala je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica policije iz Štokholma Towe Hagg.

Između 50 i 100 osoba s maskama i kapuljačama je zakazalo sastanak u petak početkom večeri u Sergels Torgu, velikom pješačkom trgu u glavnom švedskom gradu gdje se okupljaju omladina, marginalci i maloljetni imigranti.

Prema očevicima koje je intervjuirao dnevni list Aftonbladet, napadači su zlostavljali “osobe koje su po izgledu stranci” i dijelili nepotpisane letke u kojima se poziva na vrijeđanje “djece sjevernoafričkih ulica da se kazne kako zaslužuju”.

– Prošao sam, vidio sam grupu obučenu u crnu odjeću, maskiranu, koja je počela udarati strance. Vidio sam tri osobe koje su zlostavljali – ispričao je jedan očevidac.

Desetine maskiranih muškaraca brutalno je tuklo migrante i njihovu djecu u petak na željezničkoj stanici u Stokholmu. Kako pišu lokalni mediji napadači su tukli migrante iz osveti zbog ubistva Aleksandre Mezer, mlade radnice u prihvatilištu, koje se dogodilo u ponedeljak.

Informirani o “planu napada na maloljetne imigrante bez pratnje u središtu Štokholma”, vlasti su rasporedile veliki dispozitiv uz prisustvo na terenu interventnih jedinica i nadlijetanje središta grada helikopterima.

Četrdesetšestogodišnji muškarac je uhapšen nakon što je u lice udario policajca u civilnoj odjeći.

Tri osobe od dvadeset i trideset godina su uhapšene zbog remećenja javnog reda, a zatim su oslobođene. Jedna druga osoba koja je nosila nož će biti procesuirana zbog nošenja zabranjenog oružja.

Istraga za “udruživanje zbog počinjenja ozbiljnih napada” bi trebalo da dozvoli da se identificiraju osobe ili organizacije koje su inicijatori nasilja.

U 2015. godini 163.000 izbjeglica je dostavilo zahtjeve za azil u Švedskoj. Ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman je saopćio u srijedu da zemlja planira vratiti gotovo polovinu ovih imigranata, čiji je zahtjev odbijen ili će biti odbijen.