Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon pogibije Raisija

Masoud Pezeshkian je novi predsjednik Irana: Reformista obećava promjene u zemlji

Masoud Pezeshkian
Foto: Screenshot/ YouTubve

Umjereni reformista Pezeshkian obećao je u kampanji manje konzervativan odnos prema nošenju hidžaba, nakon masovnih protesta u Iranu zbog smrti Mahse Amini 2022. godine dok je bila u pritvoru iranske policije za mora

Poslanik i bivši kardiohirurg Masoud Pezeshkian pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Iranu.

Kako je 6. jula na državnoj televiziji rekao Mohsen Eslami, portparol izbornih vlasti, Pezeshkian je osvojio 53,7 odsto (16.384.403 glasova), dok je Saeed Jalili dobio 44,3 odsto (13.538.179), prenosi Radio Slobona Evropa.

Izlaznost u drugom krugu bila je 49,8 odsto, poslije rekordno niskih 40 odsto u prvom.

“Pružićemo ruku prijateljstva svima. Sve ljude Irana trebalo bi da iskoristimo za napredak zemlje”, rekao je Pezeshkian u prvom obraćanju poslije pobjede.

Pezeshkian je bio član iranskog parlamenta od 2008. i potpredsjednik između 2016. i 2020, kada su umjereni reformisti imali većinu.

Izbore, na koje je izašlo oko 30 miliona Iranaca, nije nadgledala nijedna međunarodno priznata posmatračka organizacija.

Umjereni reformista Pezeshkian obećao je u kampanji manje konzervativan odnos prema nošenju hidžaba, nakon masovnih protesta u Iranu zbog smrti Mahse Amini 2022. godine dok je bila u pritvoru iranske policije za moral.

Izjavio je da želi bolje odnose sa Zapadom i sa njim postigne novi nuklearni sporazum.

Pezeshkian ne spori da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei na vrhu iranske vlade.

Prethodno je decenijama podržavao Hamneija i vojnu jedinicu Čuvari islamske revolucije.

Pristalice Pezeshkiana tvrdile su tokom kampanje da bi pobjeda tvrdolinijaša Saeeda Jalilia značila uspostavljanje vlade slične talibanskoj u Afganistanu.

Jalili, bivši pregovarač sa Zapadom o iranskom nuklearnom programu, važi za političara tvrde linije koji se između ostalog zalaže i za obavezno nošenje hidžaba.

Izbori u Iranu održani su godinu dana prije roka zbog pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju.

Drugi krug izbora održan je pošto više od 60 odsto birača nije izašlo na glasanje 28. juna.

U prvom krugu izbora Pezeshkian je osvojio 44 odsto glasova, dok je Jalili dobio 40 odsto.

Za nadzor biračkog procesa bilo je zaduženo iransko ministarstvo unutrašnjih poslova.