Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čile

Masovna evakuacija stanovištva zbog požara, vatra progutala najmanje 120 kuća (VIDEO)

cile

Gradonačelnik Valparaísa Jorge Sharp kazao je za kanal 24 Horas da su požari uzrokovani namjerno, ali nema izvještaja o žrtvama

Najmanje 120 kuća je uništeno u čileanskom gradu Valparaíso u šumskom požaru koji se brzo proširio zbog čega je izvršena i masovna evakuacija stanovništva, javljaju zvaničnici.

Svi vatrogasci raspoređeni su na gašenju požara na područjima Rocuant i San Roque, a bez električne energije ostalo je oko 90.000 korisnika u tom području što je učinjeno kao mjera predostrožnosti.

Gradonačelnik Valparaísa Jorge Sharp kazao je za kanal 24 Horas da su požari uzrokovani namjerno, ali nema izvještaja o žrtvama.

– Spasilačke ekipe iz cijelog Valparaísoa su na terenu, gase požar sa zemlje i iz zraka – dodao je gradonačelnik, ali jak vjetar i visoke temperature pogoršavaju situaciju i gotovo 120 hektara travnjaka već je opustošeno.

Valparaíso je jedan od najvećih čileanskih gradova i glavno je pristanište na Tihom okeanu. Nalazi se u središnjem Čileu i popularno je turističko odredište u Južnoj Americi, javlja danas BBC.