Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Masovno kretanje izbjeglica ka Zapadu

izbjeglice
Foto: EPA/SANDOR UJVARI HUNGARY OUT

Prema podacima mađarske policije tokom prethodnog dana registrovan je rekordan broj izbjeglica – 3.321 migrant koji je u jednom danu ušao u Mađarsku.

Mađarske vlasti užurbano autobusima prevoze izbjeglice iz mjesta Reske ka, za sada, nepoznatoj destinaciji, a stotine izbjeglica već su prevezene.

Za prvih devet dana septembra, iz Srbije u Mađarsku prešlo je skoro 22.000 izbjeglica i migranata koji žele da idu u Zapadnu Evropu

Velike su gužve ispred autobusa jer svi žele da što prije napuste poljanu koja se nalazi u blizini graničnog pojasa sa Srbijom i na kojoj borave i po nekoliko dana, javlja reporter Tanjuga.

Prednost pri ulasku u autobuse imaju porodice sa malom djecom.

Kako javlja Tanjug nezvanično saznaje, migranti se prevoze u prihvatni centar kod Budimpešte, a migrantima policija govori da idu za Austriju, kako bi ih nagovorili da što prije odu sa tog mesta.

Temperatura na tom području je niska za ovo doba godine i trenutno iznosi oko 10 stepeni, što dodatno migrantima pravi probleme, jer nisu prikladno obučeni i nisu navikli na niske temperature pošto dolaze iz toplijih krajeva.

Oni zbog hladnoće na pojedinim mjestima lože vatru, a imaju i svoje šatore u kojima borave.

Dosta mađarskih policajaca obezbjeđuje mjesto Reske, gdje pristižu autobusi.

Na tom mjestu se čuje plač djece, a dešavaju se i slučajevi da neki od migranata traže medicinsku pomoć.

U mjestu Reske je i dalje više od 1.000 izbeglica i još pristižu iz pravca Srbije.

Za prvih devet dana septembra, iz Srbije u Mađarsku prešlo je skoro 22.000 izbjeglica i migranata koji žele da idu u Zapadnu Evropu, navodi Reuters.

Temperatura na tom području je niska za ovo doba godine i trenutno iznosi oko 10 stepeni, što dodatno migrantima pravi probleme, jer nisu prikladno obučeni i nisu navikli na niske temperature pošto dolaze iz toplijih krajeva

Kako javlja agencija Anadolija, u Austriju je tokom protekle noći ušlo više od 3.000 izbjeglica među kojima je najveći broj preko glavnog graničnog prijelaza sa Mađarskom, Nikelsdorfa.

Prema podacima austrijske policije, sa željezničke stanice u Beču rano jutros vozom je otišlo od 400 do 500 izbjeglica. Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Karl-Heinz Grundboeck kazao je kako će se danas sastati zvaničnici kako bi raspravljali o načinima na koji će izbjeglice biti prebačene sa Westbahnhof terminala do granice.

Policija i tokom predstojećeg vikenda očekuje veliki broj izbjeglica iz azijsko-afričkih zemalja koji svoj put preko austrijskog tla nastavljaju uglavnom prema Njemačkoj.