Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Den Haag

Međunarodni sud pravde donosi inicijalnu presudu: Da li Izrael čini genocid u Gazi?

gaza napad
Foto: Ahmed Zakot/SOPA Images/Sipa USA/Pixsell

Slučaj je pokrenula Južna Afrika, koja kaže da Izrael krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine, postavljenu na pepelu Drugog svjetskog rata i holokausta

Najviši sud UN-a u petak donosi početnu odluku u predmetu protiv Izraela zbog navodnog genocida u Gazi, što je značajna presuda koju pomno prate na Bliskom istoku i širom svijeta.

Međunarodni sud pravde mogao bi narediti Izraelu da prekine svoju vojnu kampanju u Gazi, izazvanu napadima Hamasa 7. oktobra bez presedana, ili da olakša humanitarnu pomoć.

Sud, međutim, neće donijeti presudu o tome da li Izrael zaista čini genocid u Gazi.

U ovoj fazi, ICJ će izdati hitne naloge prije nego što razmotri širu optužbu za genocidna djela u Gazi – proces koji će vjerovatno trajati godinama.

Slučaj je pokrenula Južna Afrika, koja kaže da Izrael krši Konvenciju UN-a o genocidu iz 1948. godine, postavljenu na pepelu Drugog svjetskog rata i holokausta.

– Južna Afrika ne mora da dokazuje da Izrael čini genocid. Oni jednostavno trebaju utvrditi da postoji vjerojatan rizik od genocida – rekla je za AFP Juliette McIntyre, stručnjak za međunarodno pravo sa Univerziteta Južne Australije.

Tokom dva dana saslušanja ranije ovog mjeseca u pozlaćenim salama Palate mira u Hagu, svijetu daleko od nasilja u Izraelu i Gazi, odjeveni advokati raspravljali su o tehničkim detaljima Konvencije o genocidu.

– Genocidi se nikada ne proglašavaju unaprijed – izjavila je Adila Hassim, vrhunski pravnik Južne Afrike.

– Ali ovaj sud ima koristi od proteklih 13 sedmica dokaza koji neosporno pokazuju obrazac ponašanja i povezane namjere koji opravdavaju uvjerljivu tvrdnju o genocidnim djelima – dodala je ona.