Globus

Meksički narkobos uhapšen zahvaljujući Seanu Pennu?

10/01/2016

Američki glumac Sean Penn susreo se potajice s meksičkim barunom droge El Chapom Guzmanom prije nego li je uhapšen, kako bi napravili intervju, objavljen u subotu u časopisu Rolling Stone, a taj je razgovor pomogao meksičkim vlastima da ga uhite.

Članak američkog časopisa, raspoloživ online, objavljen je dan nakon objave da je Joaquin El Chapo Guzman uhapšen u petak blizu Los Mochisa, obalnog lokaliteta smještena u državi Sinaloa, na sjeverozapadu Meksika, odakle je porijekom.

Guzman je uhapšen nakon operacije meksičkih oružanih snaga, šest mjeseci nakon spektakularnog bijega iz zatvora visoke sigurnosti.

Sean Penn je izjavio da je u oktobru 2015. doputovao u meksičku šumu radi “sedmosatnog susreta” s čuvenim krijumčarom, a uslijedili su telefonski i video intervjui.

Neimenovani dužnosnik meksičke vlade kazao je kako je susret sa Seanom Pennom pomogao u hapšenju El Chapa, čuvenog šefa meksičkog kartela droge Sinaloa, koji je nakon hapšenja poslan natrag u zatvor iz kojeg je u julu pobjegao dugačkim podzemnim tunelom povezanim s njegovom zatvorskom ćelijom.

Meksičke vlasti najavile su da će pokrenuti postupak radi izručenja Guzmana SAD-u.

Sean Penn je rekao da je dobio “prvi intervju koji je El Chapo ikada dao izvan sobe za ispitivanje”. Ispričao je da ga je krijumčar zagrlio kad su se susreli na jednoj čistini.

Po njegovim riječima, Guzman je bio zainteresiran za snimanje filma o njegovu životu nakon ponuda kojima su ga nakon hapšenja 2014. preplavili američki filmski producenti.

https://youtu.be/4NaWXkT8z0Y

Rolling Stone objavljuje fotografiju na kojoj se vidi glumac kako se rukuje s Guzmanom 2. oktobra.

Tokom susreta Guzman je pristao naknadno dati intervju, ali se razgovor u četiri oka kasnije pokazao nemogućim te je krijumčar odgovarao putem videa na pitanja Seana Penna, u glumčevu odsustvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.