Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Melania Trump kopirala govor Michelle Obama iz 2008.

melania_trump

Supruga vjerovatnog predsjedničkog kandidata Republikanaca Donalda Trumpa Malenia sinoć se obratila prisutnima na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke, a njen govor izazvao je veliki skandal jer je optužena za plagiranje govora koji je 2008. godine u Kongresu održala aktuelna prva dama SAD-a Michelle Obama.

BBC javlja da je bivša manekenka porijeklom iz Slovenije na pozornici dvorane u Clevelandu pročitala dijelove govora identične ranijim izjavama aktuelne prva dame.

“Moja porodica mi je usadila ove vrijednosti, naporno radi za sve što želiš u životu, održavaj obećanja i radi što govoriš, prema ljudima se odnosi s poštovanjem“, kazala je Trump, a skoro identine riječi izgovorila je i Obama u Kongresu prije osam godina.

Michelle Obama je tokom pomenutog obraćanja u Kongresu izjavila da su njen suprug Barack i ona odgojeni na istim vrijednostima, da se bore za ono što žele u životu, održavaju obećanja, rade što najave, a prema ljudima odnose s poštovanjem.

Brojne američke televizije sinoć su uporedo puštali snimak izjava Obame i Trump i optužili moguću prvu damu SAD-a da je plagirala poruke aktuelne domaćice Bijele kuće.

Melania Trump je također kazala da na čelu SAD-a treba biti “milosrdan čovjek”, a to je prije osam godina poručila i Michelle Obama.

BBC javlja da je govor gospođe Trump pripremala ekipa zadužena za predizbornu kampanju.

Sinoć je u Clevelandu počela trodnevna Nacionalna konvencija Republikanske partije na kojoj se očekuje da Donald Trump bude i zvanično proglašen predsjedničkim kandidatom. Konvencija je počela u sjeni protesta i podijeljenosti u redovima te američke partije.