Ublažavanje mjera

Melbourne izlazi iz šestog Covid zatvaranja

Australija_Melbourne_koronavirus_Xinhua (1)

Stanovnici Melbournea sada mogu ponovno primiti deset gostiju u svoje domove. Tokom izolacije nije bio dopušten niti jedan gost

Australski grad Melbourne u petak je izašao iz svog šestog zatvaranja zbog Covid-19 i počeo ublažavati ograničenja u javnom životu.

Otkako je pandemija počela u martu 2020., grad na istočnoj obali Australije proveo je više od 260 dana tokom šet lockdowna.

Posljednje zatvaranje stupilo je na snagu početkom augusta i trajalo je 77 dana. Ograničenja su počela popuštati nakon što je država Victoria postigla cilj vakcinisanih s dvostrukom dozom od 70 posto građana starijih od 16 godina.

U okviru ove faze ponovnog otvaranja, policijski sat koji je stanovništvu ograničavao izlazak između 21 i 5 sati, uz minimalna izuzeća za osnovne radnike i hitne slučajeve, ukinut je od ponoći.

Stanovnici Melbournea sada mogu ponovno primiti deset gostiju u svoje domove. Tokom izolacije nije bio dopušten niti jedan gost.

Grupe do 15 osoba mogu se okupiti i na otvorenom.

Restorani, trgovine i frizerski saloni ponovo se otvoraju po strogim pravilima. Na primjer, frizeri mogu opsluživati ​​samo pet osoba.

Neki pubovi i frizerski saloni otvoreni su u ponoć kako bi proslavili ukidanje karantina, objavio je australski AAP.

Oni koji žele šišanje moraju pokazati dokaz da su primili dvije doze vakcine protiv koronavirusa.

Australija, s populacijom od 25 miliona, dugo je pokušavala iskorijeniti virus nultom strategijom Covida, ali nakon što nije uspjela obuzdati nekoliko izbijanja varijante Delta, prebacila se na postizanje ciljeva imunizacije kao izlaz iz izolacije.

Australija je od početka pandemije zabilježila 105.000 slučajeva i više od 1.200 smrtnih slučajeva.