Globus

Njemačka kancelarka

Merkel: Koronavirus najveći izazov Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata

18/03/2020

Merkel je rekla kako je ovo obraćanje putem televizije "neuobičajeno" za nju koja se u pravilu tako obraća samo u redovnom novogodišnjem govoru ali kako izvanredna situacija iziskuje ovakav način komunikacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u vanrednom obraćanju ocijenila da se Njemačka uslijed epidemije Covid-19 suočava s najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata i apelirala na građane da se pridržavaju uputa za sprječavanje širenja koronavirusa.

“Od Drugog svjetskog rata nismo imali većeg izazova kod kojeg bi toliko toga ovisilo o našoj zajedničkoj solidarnosti”, rekla je Angela Merkel u vanrednom televizijskom obraćanju građanima po prvi put u petnaestogodišnjoj kancelarkinoj karijeri.

Merkel je objasnila kako koronavirus “dramatično” mijenja život u Njemačkoj.

“Situacija je ozbiljna i otvorena. Naša predodžba o normalnoj svakodnevici, javnom životu i socijalnom zajedništvu: sve je to stavljeno na kušnju kao nikada do sada”, rekla je Merkel.

Ona je objasnila kako zatvaranje i dječjih igrališta, vrtića škola i dvorana za manifestacije “težak udarac” na život građana” ograničenja kakvih “nije bilo u istoriji Savezne Republike Njemačke”.

Njemačka kancelarka je objasnila kako je sada najvažnije držati se mjera koje je donijela Savezna vlada.

“Apeliram na sve građane: držite se pravila koja vrijede za sljedeći period. Mi u vladi ćemo stalno provjeravati koje mjere možemo promijeniti ali isto tako što bi moglo još koristiti”, rekla je Merkel i dodala kako je od “egzistencijalne” važnosti smanjenje javnog život na minimum.

Ona je objasnila kako nije jednostavno u demokraciji uvoditi ove mjere ali da je to potrebno kako bi što prije prebrodili krizu.

“Vjerujte mi za nekoga poput mene, za koga je sloboda i putovanja nešto za što sam se trebala izboriti su ove mjere nešto što se može opravdati samo teškom nuždom”, rekla je Merkel aludirajući na svoje istočnonjemačko porijeklo.

Ona je objasnila da koliko će dugo ove mjere ostati na snazi ne ovisi samo o našem ponašanju ali da je držanje građana važno.

“Sve državne mjere bi bile uzalud kada ne bi upotrijebili najučinkovitije sredstvo koje imamo u borbi protiv koronavirusa a to smo mi sami. To se odnosi na sve nas na svakog pojedinca”, rekla je njemačka kancelarka.

Ona je još jednom obećala pomoć privredi koje se suočilo s posljedicama koronavirusa te istovremeno ukazala na to kako robe u trgovinama ima dovoljno.

“Ako su danas police prazne, sutra će biti opet pune”, rekla je Merkel i apelirala na građane da ne padaju u stanje panike i stvaraju zalihe.

Merkel je rekla kako je ovo obraćanje putem televizije “neuobičajeno” za nju koja se u pravilu tako obraća samo u redovnom novogodišnjem govoru ali kako izvanredna situacija iziskuje ovakav način komunikacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.