Njemačka kancelarka

Merkel: Moramo postupati mudro kako ne bi došlo potpunog zatvaranja širom Njemačke

Germany Cabinet

Mi, stoga, moramo postupati mudro i oprezno kako treći val ne bi doveo do potpunog zatvaranja širom Njemačke – kazala je Merkel

Nove varijante COVID-19 povećavaju rizik od trećeg vala zaraze u Njemačkoj i ta zemlja mora postupati s velikom pažnjom kako novi lockdown na nacionalnom nivou ne bi postao nužnost, izjavila je kancelarka Angela Merkel za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Broj novozaraženih u Njemačkoj stagnirao je protekle sedmice, dok sedmodnevni podaci ukazuju na šezdesetak novih slučajeva na 100.000 stanovnika. U srijedu je Njemačka javila o 8.007 novozaraženih i o 422 preminulih.

– Zbog varijanti ulazimo u novu fazu pandemije, iz koje bi se mogao pojaviti treći val. Mi, stoga, moramo postupati mudro i oprezno kako treći val ne bi doveo do potpunog zatvaranja širom Njemačke – kazala je.

Merkel i premijeri njemačkih saveznih država usuglasili su se da produže ograničenja do 7. marta kako bi suzbili širenje koronavirusa.

Vakcinacija i obimna testiranja mogli bi omogućiti “više regionalno diferencirani pristup”, izjavila je Merkel u novinskom intervjuu objavljenom online u srijedu, prenosi Reuters.