Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel najavila nastavak borbe protiv ISIS-a

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon sastanka s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u Berlinu izjavila kako će dvije zemlje zajedno djelovati u borbi protiv terorističke organizacije ISIS-a.

“Dvije zemlje su poslale jasan signal da će se suprotstaviti terorizmu. Borbu protiv ISIS-a ćemo intenzivirano nastaviti. U tom kontekstu ćemo zajedno djelovati”, rekla je Merkel.

Naglasila je da je potrebno i u narednom periodu nastaviti s naporima u vezi s vođenjem mirovnih pregovora u Siriji.

“Obećavajuća poruka je da je potrebno vojni sukob u Siriji rješavati na političkom nivou, što je značajno i za izbjegličku krizu”, istakla je Merkel.

Istakla je također da Evropa ima veliku odgovornost da poboljša uslove u kojima žive sirijske izbjeglice u Turskoj. Dodala je da će Njemačka i Turska i dalje zajednički raditi na pronalasku načina za izlazak iz migrantske krize, a Evropa će Turskoj financijski pomoći u zbrinjavanju 2,5 miliona izbjeglica koliko ih se nalazi u ovoj zemlji.

“S naše evropske strane ćemo osigurati tri milijarde eura za pomoć Turskoj”, rekla je njemačka kancelarka nakon susreta s turskim premijerom.

Naglasila je da su ta sredstva namijenjena “poboljšanju životnih uvjeta” za izbjeglica iz Sirije. Konkretni planovi trebali bi biti usaglašeni na samitu Europske unije 18. februara.