Globus

Poruka kancelarke

Merkel: Njemačkoj je potrebna hrabrost u suočavanju s izazovima nove decenije

31/12/2019

Merkel je istaknula potrebu zaustavljanja klimatskih promjena i naglasila da u 65. godini života ona neće osjetiti najdramatičnije posljedice zagrijavanja planete ukoliko svijet uspije da djeluje brzo

Kancelarka Angela Merkel poručila je Nijemcima u utorak da bi trebali biti hrabri i samouvjereni dok njihova zemlja ulazi u 2020-e godine, rekavši da su svježe ideje i inspiracija potrebni za suočavanje s izazovima nove decenije.

– Dvadesete mogu biti dobre godine. Iznenadimo ponovo sami sebe onim što možemo učiniti – izjavila je u redovnom novogodišnjem obraćanju Merkel, koja obavlja kancelarsku dužnost 14 godina.

– Da bismo učinili to, potrebna nam je više nego ikada hrabrost da ponovo promislimo, da napustimo dobro poznate puteve, spremnost da pokušamo nove stvari i odlučnost da djelujemo brže, u uvjerenju da neubičajeni metodi mogu uspjeti – i moraju uspjeti – ukoliko generacija današnjih mladih ljudi i njihovih potomaka bude u stanju da živi dobar život na ovoj Zemlji – izjavila je ona.

Merkel je istaknula potrebu zaustavljanja klimatskih promjena i naglasila da u 65. godini života ona neće osjetiti najdramatičnije posljedice zagrijavanja planete ukoliko svijet uspije da djeluje brzo.

– Zagrijavanje naš Zemlje je realno. Ono je prijeteće. Rizik izazvan globalnim zagrijavanjem stvorio je čovjek. Zato moramo učiniti sve što je u našim ljudskim mogućnostima da se suočimo s tim izazovom čovječanstvu. To je još moguće – kazala je njemačka kancelarka, prenosi dpa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.