Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel se sastala s Nikolićem

merkel-nikolic

Njemačka kancelarka Angela Merkel jutros se sastala sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Palati Srbije na Novom Beogradu gdje se održavaju razgovori iza zatvorenih vrata.

Visoka njemačka zvaničnica je ranije jutros, drugog dana posjete Srbiji, imala susret sa predstavnicima organizacija civilnog društva. Na tom susretu koji je bio zatvoren za domaće medije prisustvovali su Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa, Maja Bobić iz Evropskog pokreta i Milan Antonijević iz Komisije pravnika za ljudska prava (YUKOM).

Iz Kabineta predsjednika Srbije je uoči susreta Nikolića sa Merkel najavljeno da će srbijanski predsjednik tom prilikom izraziti zadovolјstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke, uklјučujući i privrednu saradnju.

“Predsjednik će zatražiti od nemačke kancelarke podršku za otvaranje poglavlјa i izraziti želјu Srbije da pregovarački proces dobije veću dinamiku, uklјučujući i dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlјa u toku ove i naredne godine”, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srbije.

Pored različitog viđenja problema Kosova, kako se naglašava, dvije zemlјe nemaju otvorenih bilateralnih pitanja.

Njemačka je drugi evropski spolјnotrgovinski partner sa 3,2 milijarde eura razmjene uz trend stabilnog rasta, za koji se očekuje da će iznositi oko pet odsto godišnje.

Na tržištu Srbije trenutno posluje 370 velikih njemačkih firmi, a dolazak Lidla i Tenisa u Srbiju je signal da Srbija predstavlјa izuzetno atraktivnu destinaciju za njemačke investitore.

Generalan stav njemačkih kompanija koje djeluju u Srbiji jeste da su u osnovi one zadovolјne svojim dosadašnjim radom i da bi čak 87 odsto njih ponovo investiralo u Srbiju.

Zvanični Beograd izražava očekivanja da bi u narednom periodu Srbija trebalo da nastavi započetu saradnju sa njemačkim firmama u oblasti automobilske industrije i snabdjevačima autoindustrije, energetike, saobraćaja i željeznica, ali i da uspostavi saradnju sa firmama koje su već ponudile obuku domaćih kadrova u elektronici, mašinstvu i programu korištenja solarne energije.

Njemačka je istovremeno i najveći evropski donator u Srbiji. Tokom protekle decenije oko pola milijarde eura pomoći Srbiji je došlo iz Njemačke.

Angela Merkel je tokom trodnevne balkanske turneje sinoć doputovala u Beograd gdje se susrela sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Angela Merkel će nakon Tirane i Beograda boraviti i u posjeti Sarajevu.